De Vernufteling 2017

Home
De Vernufteling 2017

Wat is het vernuft van een gebouw, brug, fietsverbinding, stroomlijn, haven, sluis, et cetera? Welke techniek is toegepast? Die techniek wordt zichtbaar gemaakt tijdens de Vernufteling, dé prijs voor het meest innovatieve project. De prijs wordt sinds 2005 uitgereikt en krijgt dit jaar een extra feestelijk tintje vanwege het 100-jarig jubileum van NLingenieurs. De Vernufteling zal worden uitgereikt op 3 november 2017 tijdens het jubileumfeest van NLingenieurs. Projecten kunnen vanaf nu genomineerd worden.

De Vernufteling
De Vernufteling is de jaarlijkse prijs die door NLingenieurs wordt uitgereikt aan het advies- of ingenieursbureau dat het meest vindingrijke project inzendt. Dat kan een technische oplossing zijn voor een maatschappelijk probleem als wateroverlast of een nieuwe manier om een gebouw energiezuinig te maken. Soms ontwikkelt een bureau een nieuwe techniek, vaak gaat het om een slimme combinatie van bestaande technieken. Doorslaggevend is of het project vernuft uitstraalt en economisch en maatschappelijk van belang is.

Doel van de prijs
Doel van de prijs is meer bekendheid te geven aan het werk van advies- en ingenieursbureaus. Techniek zit voor de meeste Nederlanders verstopt achter vanzelfsprekende verworvenheden als viaducten, waterzuivering of verwarming. De Vernufteling maakt die zichtbaar. De winnaar kan rekenen op extra publiciteit en prestige.

De afgelopen acht jaar hebben 83 ingenieursbureaus, samen goed voor ongeveer 376 ideeën, projecten en vindingrijke oplossingen, meegedongen naar de prijs De Vernufteling.

Nomineer uw project
Elk vernieuwend, technologisch geavanceerd of baanbrekend project met een duidelijke maatschappelijke relevantie kan worden ingezonden om in aanmerking te komen voor De Vernufteling. Inzenden kan tot 1 september 2017 via: devernufteling@nlingenieurs.nl.

Criteria De Vernufteling
De jury hanteert een viertal criteria bij het beoordelen van projecten:

Innovatief

  • Het project introduceert iets nieuws en is praktisch toepasbaar

Economische waarde

  • Er is een markt voor het project en het heeft export-potentie

Technologisch geavanceerd

  • De gebruikte techniek is van hoge kwaliteit en patenteerbaar, dus niet eerder bedacht

Maatschappelijke waarde

  • Het project levert een bijdrage aan het oplossen van een maatschappelijk probleem en draagt bij aan de uitstraling van het ingenieursvak

Kijk hier voor uitgebreide criteria.

Format
De inzendingen mogen worden aangeleverd op vier A4’tjes met een omschrijving van het project en wat het betekent voor de vier criteria. De finalisten mogen bovendien nog een filmpje van maximaal 2 minuten opsturen, dat ze zelf moeten (laten) vervaardigen.

Jury
Uit alle inzendingen wordt in september een selectie gemaakt van de meest kansrijke projecten. Een vakjury kiest daar de winnaar van De Vernufteling 2017 uit. Daarnaast is er een publiekswinnaar via een webverkiezing in oktober.

De jury voor De Vernufteling 2017 bestaat uit:
Hein Pieper – Unie van Waterschappen
Karel van Gils – ProRail
Gerald Schotman – KIVI
Staf Depla – Wethouder Gemeente Eindhoven
Frank Biesboer – De Ingenieur
Johan van den Elzen – NLingenieurs


Een “vernufteling” is een door P.C. Hooft bedacht taalpuristisch neologisme voor ingenieur.

De Vernufteling is met medewerking van

Wilt u de nieuwsbrief van De Ingenieur ontvangen? Dan kunt u zich hier aanmelden.

 

Copyright 2018 NLingenieurs - Realisatie website: Internetbureau Sowmedia