De Vernufteling

Home
De Vernufteling

Wat is het vernuft van een gebouw, brug, fietsverbinding, stroomlijn, haven, sluis, et cetera? Welke techniek is toegepast? Die techniek wordt zichtbaar gemaakt tijdens de Vernufteling, dé prijs voor het meest innovatieve project. De prijs wordt sinds 2005 uitgereikt.  

Kijk voor meer informatie over de aankomende editie op de webpagina van De Vernufteling 2017.

De Vernufteling
De Vernufteling is de jaarlijkse prijs die door NLingenieurs wordt uitgereikt aan het advies- of ingenieursbureau dat het meest vindingrijke project inzendt. Dat kan een technische oplossing zijn voor een maatschappelijk probleem als wateroverlast of een nieuwe manier om een gebouw energiezuinig te maken. Soms ontwikkelt een bureau een nieuwe techniek, vaak gaat het om een slimme combinatie van bestaande technieken. Doorslaggevend is of het project vernuft uitstraalt en economisch en maatschappelijk van belang is.

Doel van de prijs
Doel van de prijs is meer bekendheid te geven aan het werk van advies- en ingenieursbureaus. Techniek zit voor de meeste Nederlanders verstopt achter vanzelfsprekende verworvenheden als viaducten, waterzuivering of verwarming. De Vernufteling maakt die zichtbaar. De winnaar kan rekenen op extra publiciteit en prestige.

De afgelopen acht jaar hebben 83 ingenieursbureaus, samen goed voor ongeveer 376 ideeën, projecten en vindingrijke oplossingen, meegedongen naar de prijs De Vernufteling.

Criteria De Vernufteling
De jury hanteert een viertal criteria bij het beoordelen van projecten:

  1. Innovatief, Het project introduceert iets nieuws en is praktisch toepasbaar
  2. Economische waarde, Er is een markt voor het project en het heeft export-potentie
  3. Technologisch geavanceerd, De gebruikte techniek is van hoge kwaliteit en patenteerbaar, dus niet eerder bedacht
  4. Maatschappelijke waarde, Het project levert een bijdrage aan het oplossen van een maatschappelijk probleem en draagt bij aan de uitstraling van het ingenieursvak

Kijk hier voor uitgebreide criteria.

Een “vernufteling” is een door P.C. Hooft bedacht taalpuristisch neologisme voor ingenieur.

Copyright 2018 NLingenieurs - Realisatie website: Internetbureau Sowmedia