‘Licht Verdicht’: grensverleggende ideeën voor optoppen in hart Rotterdam

Home
Algemeen
‘Licht Verdicht’: grensverleggende ideeën voor optoppen in hart Rotterdam

‘Licht Verdicht’: grensverleggende ideeën voor optoppen in hart Rotterdam

Wonen in het hart van de stad is gewilder dan ooit. Dat betekent dat steden voor een zeer uitdagende verdichtingsopgave staan. Zo ook Rotterdam. In Licht Verdicht, een onderzoek naar verdichten door optoppen, keken 7 multidisciplinaire ontwerpteams hoe zij 3 bestaande ensembles in de Rotterdamse binnenstad naar grotere hoogte kunnen brengen: Lumière (Lijnbaan), Weenapoint (Kruisplein) en GGD en Keuringsdienst van Waren (Schiedamsedijk). NLingenieurs is een van de initiatiefnemers.

Jutta Hinterleitner van BNA Onderzoek, het praktijklab van de BNA: “Met optoppen kun je vernieuwen zonder sloop, door nieuwe ruimte te bouwen op de oude reuzen die er al staan. Met een dosis verbeelding en visie kunnen zo letterlijk grensverleggende en eigentijdse woonoplossingen worden ontworpen, en niet alleen in Rotterdam.”

Gelaagd stadsbeeld en duurzaam
De ontwerpstudies maken de voordelen van optoppen zichtbaar: het is al snel goedkoper dan sloop en nieuwbouw, er is geen nieuwe grond nodig, het draagt bij aan een gelaagd stadsbeeld en door het hergebruik van bestaande bebouwing is het extra duurzaam.

BNA-directeur Fred Schoorl: “De insteek van dit onderzoek was niet ‘doe er maar een verdieping op’, maar juist een van het zoeken naar grotere gebaren en benaderingen die passen in de karakteristiek van de Rotterdamse binnenstad. De meerwaarde zit niet alleen in de rijkdom aan ideeën, maar ook in de positieve ontvangst door de gebouweigenaren. Want naast constructieve oplossingen zijn er verfrissende nieuwe inzichten ontwikkeld voor een nieuw programma, opwaardering van de plint, plannen voor buitenruimtes en zelfs mobiliteitsconcepten.”

Boekpresentatie
Op 11 mei vindt om 17 uur de presentatie van het boek ‘Licht Verdicht’ plaats in Het Nieuwe Instituut. “Licht Verdicht is een pleidooi om niet de weg van de minste weerstand te kiezen en waar mogelijk voort te bouwen op wat er al is.”, aldus Hans Ibelings, co-auteur van het boek waarin de studies van de ontwerpteams zijn gebundeld.

Het evenement wordt in samenwerking met architectuurcentrum AIR en NAi booksellers georganiseerd. U bent van harte uitgenodigd!

Onderzoek en boek zijn een gezamenlijk initiatief van BNA Onderzoek, Ibelings van Tilburg Architecten, Gemeente Rotterdam, NLingenieurs, Manhave Vastgoed, AM BV en de Maarsen Groep.

Programma
16:45 uur      Inloop
17:00 uur      Welkom door dagvoorzitter Fred Schoorl (directeur BNA), kort gesprek met Patrick van der Klooster (directeur AIR)
17:05 uur      Inleiding door Marc Ibelings (Ibelings van Tilburg Architecten), initiatiefnemer van de studie
17:10 uur      Hans Ibelings, als auteur betrokken bij de publicatie, licht in het kader van een Skype-gesprek zijn bevindingen toe
17:20 uur      De ontwerpteams lichten in korte presentaties hun plannen toe
17:45 uur      De trekkers van de zeven ontwerpteams reiken het eerste exemplaar van het boek uit aan de projectpartners
17:50 uur      Patrick van der Klooster in gesprek over de betekenis van deze studie met de deelnemende teams en onder meer: Arjen Knoester (senior stedenbouwkundige binnenstad gemeente Rotterdam), Marc Ibelings, Michelle Corbeau (ontwikkelaar bij AM), Harm Tilman (hoofdredacteur De Architect) en Han Michel (voorzitter commissie voor Welstand en Monumenten Rotterdam)
18:30 uur      Einde

Lees meer over het onderzoek: Licht Verdicht onderzoek

Meld u aan voor de boekpresentatie

Agenda

Copyright 2018 NLingenieurs - Realisatie website: Internetbureau Sowmedia