PRO6 gecertificeerd als zelfsturend ingenieursbureau

Home
Algemeen
PRO6 gecertificeerd als zelfsturend ingenieursbureau

PRO6 gecertificeerd als zelfsturend ingenieursbureau

Bureau: PRO6 managers

Amersfoort – Ingenieursbureau PRO6 managers is de eerste holacratische organisatie ter wereld met de certificering ISO 9001:2015. De projectmanagers uit Amersfoort hebben een sterk zelfsturende organisatie opgetuigd waarin de hiërarchie van chefs ontbreekt.

Onderzoeker Kevin Fowler van het ministerie van Defensie schat dat in Nederland de werkwijze op zo’n duizend plaatsen wordt toegepast. Uit zijn nog niet gepubliceerde speurwerk onder 67 organisaties in 17 verschillende landen blijkt dat de betrokken bedrijven uitblinken in korte en effectieve gesprekslijnen. Door niet alleen het werk maar ook de mensen voorop te stellen, ontstaat een permanente drang tot verbetering. Fowler sprak in Amersfoort op een minicongres over holacracy, vanwege de door PRO6 managers behaalde ISO-mijlpaal.

PRO6 managers is in tien jaar uitgegroeid tot een bureau met twintig medewerkers. Tot de opdrachtgevers behoren de grootste bouwers van het land, zoals BAM en Strukton. Ook gaan de handen uit de mouwen voor spoorbeheerder ProRail, de Nederlandse Aardolie Maatschappij en waterschap Vallei en Veluwe. Tot de specialismen behoren zowel utiliteitsbouw en infra als  industrie en energie.

“Holacracy geeft je het gereedschap om je organisatie te vormen”, zegt Koen Boenders van Energized.nl. “Iedereen kan meebouwen. Je gaat van top down naar een stelsel van open sources.”

Volgens Boenders laat onderzoek zien dat in gewone ondernemingen slechts 8 procent enthousiast aan het werk is. De overgrote meerderheid (77 procent) vult de dagen gedwee in. Bij 15 procent overheerst zelfs de klaagzang en vormen de mopperaars een remmend element. Holacrazy werkt als een probaat middel om het enthousiasme weer terug te krijgen. Ieder is in zijn rol verantwoordelijk en bevoegd. Een model van alles mag, tenzij. De organisatie bestaat uit een web van rollen van mensen die elkaar allemaal nodig hebben. Die vorm blijkt stimulerend te werken.

Wim Wessels van PRO6 managers nam zijn gehoor mee naar de bouw van een cacaofabriek in Canada. “Mijn klant wil een succesvol project. Op tijd klaar en binnen budget natuurlijk. Maar er spelen meer dingen. Inzet is een tevreden eindgebruiker. Bovendien willen we de markt laten zien dit soort projecten aan te kunnen. Uiteindelijk wordt het succes dat je behaalt, bepaald door de mensen waarmee je samenwerkt. Halverwege het project heb ik verteld dat ik holacratisch te werk ging. Fantastisch. Iedereen was enthousiast.”

Diederick Janse van Energizes.org is een van de mensen die holacracy verder wil verdiepen. Kunnen de werknemers wellicht (nog) meer ondernemer worden, zonder arbeidscontract? Hoe kom je in zo’n platte organisatie tot een juridisch waterdichte winstverdeling? Janse durft het experiment wel aan om het model van de holacracy verder uit te diepen.

_________________________________________________________________

Voor nadere informatie: Mr. ing. Joost Merema, PRO6 managers, 06 10650479

Agenda

Copyright 2018 NLingenieurs - Realisatie website: Internetbureau Sowmedia