Beweegbare composietbrug Innovatieve combinatie van composiet brugdek met hydraulische heftechnieken

Home
Projecten
Beweegbare composietbrug

Beweegbare composietbrug

Ingenieursbureau Witteveen+Bos en architectenbureau Vegter hebben de ontwerp-aanbesteding van de Provincie Fryslân voor de vervanging van de hoofdbrug in Oosterwolde gewonnen. De combinatie van een composiet brugdek met hydraulische heftechnieken is bijzonder innovatief.

Met de realisatie van dit ontwerp hebben Witteveen+Bos en VEGTER een nieuwe richting in de bouw van beweegbare bruggen geïnitieerd. De nieuwe brug moet ’s lands eerste beweegbare brug worden waarvan het brugdek is opgetrokken uit koolstofcomposiet. Het brugdek kan voor passerende vaartuigen met een hydraulisch hefsysteem loodrecht worden opgetrokken. Vanwege de beperkte omvang van het kunstwerk en toepassing van onderhoudsvriendelijke materialen en installaties kan de aannemer aanzienlijk op bouw- en onderhoudskosten besparen.

Bijkomend voordeel is dat door de beperkte omvang van het kunstwerk en toepassing van bijzonder onderhoudsvriendelijke materialen en installaties aanzienlijk op bouw- en onderhoudskosten wordt bespaard. Daarbij is de vormgeving ook nog eens kwalitatief toegenomen. Voor brugvervanging en nieuwbouw van bruggen in Nederland en daarbuiten een uiterst innovatief en vooral rendabel concept.

In juni 2009 wordt gestart met de bouw van de brug. Naar verwachting worden de werkzaamheden uiterlijk in maart 2010 afgerond.

Klik hier voor een filmpje over dit project.

Dit project heeft de vierde prijs gewonnen bij De Vernufteling 2009

Copyright 2016 NLingenieurs - Realisatie website: Internetbureau Sowmedia