Bijzondere Julianabrug te Zaanstad Een subtiel en zorgvuldig ingepaste brug, eigentijds, met respect voor de omgeving

Home
Projecten
Bijzondere Julianabrug te Zaanstad

Bijzondere Julianabrug te Zaanstad

De oude Julianabrug verkeerde in een slechte technische staat waardoor niet meer al het gewenste zware verkeer over de brug heen kon worden geleid. Daarnaast diende de brug geschikt gemaakt te worden voor de toekomstige vaarwegklassering. Dit vormde voor de provincie Noord-Holland de aanleiding om de bestaande brug te vervangen voor een nieuwe architectonisch vormgegeven Julianabrug. Oranjewoud heeft de technische voorbereiding en de uitvoeringsbegeleiding van het project verworven via Europese openbare aanbesteding op basis van kwaliteit en prijs.

De nieuwe Julianabrug ligt op een unieke locatie, in een ruime bocht van de Zaan met fenomenaal uitzicht op de Zaanse Schans. In deze omgeving past geen brug met een opdringerige aanwezigheid. Een subtiel en zorgvuldig ingepaste brug, eigentijds, met respect voor de omgeving. De Julianabrug scheert met een vloeiende lijn over het water; laag en zoevend, lichtvoetig en transparant. In plaats van in het oog springende boog- of tuiconstructies is gekozen voor sierlijke, slanke betonpijlers.
De pijlers liggen ver onder de brugrand opdat zij de horizontale lijn van de brugrand zo min mogelijk aantasten. De Julianabrug is gesplitst in een dek voor auto’s en een panoramadek voor toeristen, voetgangers en fietsers.

Oranjewoud is vanaf het begin tot einde betrokken geweest bij de realiseren van de Julianabrug. Daarin was Oranjewoud verantwoordelijk voor de onderzoeksfase, programma van Eisen, voorontwerp, definitief ontwerp, bestek, aanbesteding en begeleiding van de uitvoering door BAM en Hillebrand.

Het voldoen aan de visie van de architect van Royal Haskoning en de eisen van de beheerders, zoals een hoge verkeersbelasting, ruimte voor toeristen en een op afstand bestuurbaar beweegbaar deel in de brug voor het opwaarderen van vaarwegverkeer naar CEMT-klasse V was de grote uitdaging. Dit vergde complex reken-, tekenwerk om de visionaire vormgeving van de brug ook daadwerkelijk te realiseren, zo is elke v-vormige peiler van de brug uniek. Dit heeft nu geresulteerd in een buitengewone beweegbare brug op een bijzondere locatie.

De Julianabrug voor haar bijzondere vormgeving en realisatie de Betonprijs 2009 ontvangen in de categorie bruggen en viaducten.

Copyright 2018 NLingenieurs - Realisatie website: Internetbureau Sowmedia