Muziek versus milieu in MER voor Ziggo Dome Effecten op luchtkwaliteit en geluid van nog meer muziekevenementen onderzocht

Home
Projecten
Muziek versus milieu in MER voor Ziggo Dome

Muziek versus milieu in MER voor Ziggo Dome

Amsterdam ArenA en Heineken Music Hall krijgen er een broertje bij: Ziggo Dome. Deze nieuwe ambiance voor entertainment kan zo’n 16.000 bezoekers ontvangen en vult daarmee het gat tussen de Music Hall (5.500 bezoekers) en de ArenA (50.000 bezoekers). Maar wat zijn de effecten op de luchtkwaliteit en het geluid als er nog meer muziekevenementen plaatsvinden in dit gebied? Oranjewoud verzorgde het milieueffectrapport (MER) voor Ziggo Dome.

Het belangrijkste aandachtspunt in het MER is de verkeersaantrekkende werking van Ziggo Dome. Het autoverkeer heeft immers zowel impact op de luchtkwaliteit als het geluid. Bovendien is de vraag of al die extra bezoekers niet vastlopen op de omringende toegangswegen. Die kans bestaat inderdaad, maar alleen als ArenA en Ziggo Dome tegelijk een groots evenement houden. Afgesproken is daarom planningen op elkaar af te stemmen en maatregelen te treffen indien nodig.

Geïsoleerde black box

Ziggo Dome is een strak vormgegeven pand van negentig bij negentig meter en een hoogte van dertig meter. De zogenoemde ‘black box’ is speciaal ontworpen voor versterkte muziek, dus aan geluidsisolatie is extra aandacht besteed. Oranjewoud heeft in het MER bovendien geconstateerd dat de eventuele geluidshinder van de bezoekersstromen van en naar Ziggo Dome binnen de wettelijke perken blijft. De particuliere eigenaar van de markante nieuwe concertlocatie kon mede dankzij het enthousiasme van de gemeente vaart zetten achter het project. Oranjewoud realiseerde het MER binnen een jaar en na de besluitvorming is in april de eerste paal geslagen.

Copyright 2018 NLingenieurs - Realisatie website: Internetbureau Sowmedia