Stadsgehoorzaal De Stadsgehoorzaal is een rijksmonument, wat als ‘Leitmotiv’ voor het eigentijdse interieurontwerp van de Nieuwe Foyer is aangenomen.

Home
Projecten
Stadsgehoorzaal

Stadsgehoorzaal

Bureau: PBTA B.V.

De Stadsgehoorzaal Kampen ademt een rijke historie vanuit alle kieren, hoeken en krochten van het gebouw. Gezeten op de rode pluche stoelen onder de beeldschone kroonluchter in de grote zaal, waant de bezoeker zich in een tijdloos theaterlandschap. Hier zat men ook aan het eind van de 19e eeuw toen het gebouw zijn deuren opende. Gedurende meer dan 100 jaar veranderde er veel in de Stadsgehoorzaal, maar één plek bleef vrijwel hetzelfde: de grote zaal. Het publiek wordt omringd door de historie.

De verbouwing vond plaats in vier opeenvolgende fasen: grote theaterzaal met toneelhuis, kleine theaterzaal
(Vestzaktheater), kantoren, foyers en; het achterhuis voor techniek en artiesten; het voorhuis met publieksentree,
een derde foyer en gangen en vertrekken rond de theaterzalen.

Advies

  • Uitvoerige inventarisatie van de onderhoudstoestand van het gebouw, de installaties, de theaterlogistiek e.d.
  • Opstellen van een studie voor het noodzakelijke verbeteringen en de daarvoor benodigde verbouwingsbudget
  • Advisering, studie en ontwerp van de theatertechniek, zichtlijnen, een nieuw stoelenplan grote zaal, akoestiek,
    brandveiligheid en -compartimentering, asbestsanering, installatietechniek, logistieke herindeling en vormgeving
  • Het mede verkrijgen van goedkeuring van de Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed (RCE) t.b.v. van de vereiste
    monumentenvergunning.

Ambitie- en kwaliteitsniveau

Aanleiding voor deze ingrijpende verbouwing die in totaal 10 jaar duurt en in 2015 wordt voltooid, zonder sluiting van de deuren voor het publiek, is de noodzaak de theatertechniek up-to-date en in overeenstemming met de arbeidsomstandigheden- en veiligheidseisen te brengen, tegelijkertijd de theaterlogistieke functies voor exploitatie te optimaliseren, het binnenklimaat te veraangenamen en het sterk verouderde interieur te vervangen. Nieuwe laad- en losvoorziening met hefplateau in bestrating voor het als belangrijk monumentelement beschermde ingangsportaal. Tijdens de restauratiewerken werden in de grote zaal originele wand- en plafondschilderingen herontdekt en zorgvuldig hersteld.

In 2007 werd ook de “Oude Foyer” in deze oude luister hersteld. Deze beschilderingen zijn des te opmerkelijker omdat zij in 1907 zijn uitgevoerd in een zeer vroege Art Deco stijl (overgang vanuit Jugendstil). In het cassetteplafond van de Grote Zaal (stucwerk op riet uit 1890) werd onzichtbaar op de zaalzolder een lichtbrug geïntegreerd. PB Theateradviseurs heeft dit bijvoorbeeld ook met goed gevolg gedaan in Theater Diligentia, Den Haag (1853, restauratie 2002). Om een grote zolderverdieping voor opslag te kunnen gebruiken en het toneel van de kleine zaal beter bereikbaar te maken voor theaterapparatuur, is een goederenlift met houten liftschacht ingebracht. De Stadsgehoorzaal is een rijksmonument, wat als ‘Leitmotiv’ voor het eigentijdse interieurontwerp van de Nieuwe Foyer is aangenomen.

Copyright 2016 NLingenieurs - Realisatie website: Internetbureau Sowmedia