State of the art pand voor onderzoeksinstituut KWR Samenwerking, transparantie, dynamiek, kwaliteit en duurzaamheid zijn sleutelbegrippen voor het prestigieuze pand.

Home
Projecten
State of the art pand voor onderzoeksinstituut KWR

State of the art pand voor onderzoeksinstituut KWR

Onderzoeksinstituut KWR betrok een nieuw en imposant kantoorpand. Voor een instituut dat onder meer het duurzaam gebruik van water bestudeert, was de duurzaamheid van het nieuwe gebouw een randvoorwaarde.

Samenwerking, transparantie, dynamiek, kwaliteit en duurzaamheid zijn sleutelbegrippen voor het prestigieuze pand. DWA was betrokken als installatie- en subsidieadviseur van de nieuwbouw (6.200 m2), ontworpen door cepezed. De doelstelling was zo duurzaam mogelijk omgaan met water en energie, maar KWR wilde geen duurzaamheidstrofee tegen elke prijs. DWA bracht de technische mogelijkheden in kaart en rekende daar de business cases voor uit.

Er zijn zo veel mogelijk maatregelen genomen om het energie- en watergebruik terug te dringen. Zo wordt er LED-verlichting toegepast, hebben zonnepanelen en zonneboiler een plek, zijn energiezuinige apparatuur en waterbesparende toiletten aangeschaft en is er een systeem voor warmte- en koudeopslag gerealiseerd. Het proceswater van afwasmachines en toiletspoeling wordt hergebruikt. De maatregelen resulteren in een energiereductie van 60%, 25% besparing op water en 60% minder afvalwater van KWR in het riool. De prestaties van de gebouwinstallaties worden continu gemonitord met behulp van Monavisa (www.monavisa.info). Eventuele afwijkingen worden direct gemeld, zodat snel kan worden ingegrepen.

Remco Bijma, projectleider: “Bijzonder aan dit project vind ik de uitstekende integratie van de architectonische vorm van het gebouw en de installaties. Installaties waarin alle wensen van de gebruikers zijn geïntegreerd, vanuit constructieve inbreng in werkgroepen en workshops. Ten opzichte van het oude gebouw, is hier een enorme stap gemaakt in comfort en gebruikersgemak. Dat we voor de installaties ook nog de nodige financiële facilitering voor elkaar hebben gekregen, is natuurlijk mooi meegenomen. We deden dat op basis van ‘no cure, no pay’, want het is nooit 100% zeker dat de instanties de aanvragen ook honoreren. In dit geval was dat wel zo, en kon KWR gebruikmaken van de Energie Investeringsaftrek (EIA), de Milieu Investeringsaftrek (MIA) en de Groenverklaring voor duurzame financiering.”

 

Lees ook: “DWA stond open voor onze inbreng, wat leidde tot een interessante coproductie”

Copyright 2018 NLingenieurs - Realisatie website: Internetbureau Sowmedia