Theater & Congrescentrum Hanzehof Een nieuw auditorium is gebouwd binnen de bestaande structuren van het gebouw, een kelder is toegevoegd onder het toneel en een nieuwe toneeltoren is toegevoegd.

Home
Projecten
Theater & Congrescentrum Hanzehof

Theater & Congrescentrum Hanzehof

Bureau: PBTA B.V.

In de periode 2003 – 2015 is het theater en de concertzaal geheel gerenoveerd en uitgebreid. Een nieuw auditorium is gebouwd binnen de bestaande structuren van het gebouw, een kelder is toegevoegd onder het toneel en een nieuwe toneeltoren is toegevoegd. Speciale aandacht is geschonken aan de isolatie van geluidoverlast van en naar de omgeving. Tijdens de laatste fase zijn de voorzieningen voor de zaalakoestiek van de concertzaal vernieuwd. Zoals in vele concertzalen is het gebruik van de zaal in de loop van de tijd sterk uitgebreid. De zaal moet tegenwoordig geschikt zijn voor een breed scala van optredens met individueel verschillende akoestische eisen: van de oorspronkelijke klassieke symfonische muziek en kamermuziek tot aan rockconcerten, theatervoorstellingen en presentaties. Om te voldoen aan deze akoestische veelzijdigheid zijn elektroakoestische voorzieningen in de zaal aangebracht.

Werkzaamheden

Scena was de akoestisch adviseur tijdens het gehele project (zaal- en ruimteakoestiek, geluidisolatie, horecalawaai en
milieugeluid, etc.). Vooraf zijn uitgebreid akoestische en elektroakoestische metingen uitgevoerd om de bestaande
uitmuntende akoestische eigenschappen goed vast te leggen. Op basis hiervan zijn aanpassingen ontwerpen om de
zaal multifunctioneel te maken met behoud van de aanwezige goede akoestiek. De volgende doelen zijn behaald:

  • De excellente akoestiek voor klassieke / onversterkte muziek is niet verslechterd door aanpassingen voor multifunctioneel gebruik.
  • Het interieur valt onder bescherming van Monumentenzorg en de architectonische kwaliteit en uitstraling is niet verslechterd door het aanbrengen van elektroakoestische voorzieningen.
  • De voorzieningen voor variabele akoestiek zijn eenvoudig/snel te bedienen door een kleine groep medewerkers.

Akoestisch advies:

  • Verbetering van de diffusie van de hoge frequenties van de muren van het auditorium en de toneelwanden.
  • Automatisch oprolbare panelen (gemotoriseerde gordijnen) voor de zij- en achterwanden van het auditorium om 2 seconden nagalmtijd te reduceren naar 1,5 seconde voor versterkt geluid (spraak en muziek). De akoestiek kan dus geheel automatisch worden aangepast. Speciale aandacht is besteedt aan het esthetisch aanbrengen van de rolpanelen voor de wanden.
  • Alle adviezen zijn getoetst met akoestische metingen.
Copyright 2018 NLingenieurs - Realisatie website: Internetbureau Sowmedia