Transformatie metaalfabriek naar kantoor IMd 60 jaar oude fabriek wordt modern kantoor

Home
Projecten
Transformatie metaalfabriek naar kantoor IMd

Transformatie metaalfabriek naar kantoor IMd

Bureau: LBP|SIGHT
Markt:

Het kantoor van IMd Raadgevende Ingenieurs is in 2011 getransformeerd van een zestig jaar oude metaalfabriek naar modern kantoor. LBP|SIGHT was bij de transformatie de adviseur bouwfysica en brandveiligheid.

Transformatie en hergebruik van bestaande gebouwen is in de praktijk vaak financieel niet haalbaar. IMd liet daarom de hal volledig in oude staat. Alle gebruiksruimten zijn er als losse, geklimatiseerde units in geplaatst. De hal wordt geklimatiseerd door de afgevoerde lucht uit de kantoren. Zo nodig wordt er met heaters bijverwarmd. Deze aanpak is zeer kostenefficiënt en zorgt dat het unieke karakter van het gebouw behouden blijft. De transformatie was extra gecompliceerd omdat de gemeente Rotterdam eiste dat het kantoor voldeed aan de brandveiligheidseisen voor nieuwbouw. Inmiddels is dat met het Bouwbesluit 2012 eenvoudiger geworden bij verbouwingen.

Constructief wordt het dragende vermogen van de oude loods van 1200 m2 volledig benut. De nieuwe onderdelen zijn zo licht geconstrueerd dat ze direct op de bestaande bedrijfsvloer geplaatst konden worden, zonder extra fundering. Delen van de nieuwbouw zijn aan de oude kraanbaan gehangen.

Dit gebouw is genomineerd als BNA gebouw van het jaar 2012: Kantoor R’damse Ingenieurs BNA Gebouw 2012 regio Delta.

In Bouwwereld d.d. 12-04-2012 staat het artikel Overmaat Baat over de projecttransformatie van het IMd kantoor.

Copyright 2018 NLingenieurs - Realisatie website: Internetbureau Sowmedia