Home
Inzendingen van "", getagd: inzendingen

De Vernufteling 2017

De Vernufteling is de jaarlijkse prijs die door NLingenieurs wordt uitgereikt aan het advies- of ingenieursbureau dat het meest vindingrijke project inzendt. Dat kan een technische oplossing zijn voor een maatschappelijk probleem of een nieuwe manier om een gebouw energiezuinig te maken. Soms ontwikkelt een bureau een nieuwe techniek, vaak gaat het om een slimme combinatie van bestaande technieken. Doorslaggevend is of het project vernuft uitstraalt en economisch en maatschappelijk van belang is. Voor uitleg en criteria klik hier.

Stemmen kan vanaf nu tot 27 oktober 2017. De winnaar wordt op 3 november bekendgemaakt tijdens het jubileumfeest van NLingenieurs, dat dit jaar haar 100-jarig jubileum viert.

Wilt u de nieuwsbrief van De Ingenieur ontvangen? Dan kunt u zich hier aanmelden.

Stem hieronder op uw favoriet

De inzendingen

Beluchten in de beek

Waarom een techniek die op de zuivering al decennia een succes is, niet toepassen in een beek? Vanaf dit voorjaar is het een feit: dan heeft waterschap De Dommel niet alleen extra na-beluchting in het effluent van de rioolwaterzuiveringsinstallatie Eindhoven, maar ook in de Dommel in Eindhoven. Zo krijgen vissen en insecten letterlijk lucht als ze in ademnood verkeren. Een Nederlandse primeur, die zijn bestaan dankt aan een goed huwelijk tussen waterketen en watersysteem.

Bekijk details

TU Eindhoven, hoofdgebouw Atlas: duurzaam en innovatief

De TU Eindhoven koos ervoor zijn verouderde Atlasgebouw zo te renoveren dat het voldoet aan de BREEAM Outstanding-standaard voor energie- en materialengebruik en werkklimaat. Daarvoor zijn tal van innovaties nodig, waaronder zonwerende en isolerende glasgevel, bedienbare ramen, dynamisch lichtsysteem en hergebruik van materialen. De renovatie is nu gaande.

Bekijk details

ZERO-STAL (emmissievrij stalsysteem)

Een veehouderijstal zonder emissies is mogelijk dankzij de ZERO-STAL. Deze zuivert zowel de uitgaande als de ingaande lucht met een luchtwasser, positieve ionisatie en een koolstoffilter. Het vacuümsysteem voert de mest af naar de kern van de stal, waar die wordt verhit. Vrijkomende ammoniak en methaan worden in een brandstofcel omgezet in warmte en elektriciteit.

Bekijk details

VR-Dijken

Met VR-Dijken is het mogelijk te visualiseren wat de consequenties voor de omgeving zijn van bijvoorbeeld het verhogen of verbreden van de dijk. Dat vergemakkelijk de communicatie over het dijkontwerp, zowel met de omwonenden als met landschapsarchitecten of ecologen. Die kunnen ook zelf met de gebruiksvriendelijk app aan de slag.

Bekijk details

Ultraslanke hybride trap (ABT Velp)

Maak een trap van dun beton en glas zonder extra ondersteuning of versterking, zo luidde de opdracht van de architect aan ABT. Met zelfverdichtend ultrahogesterktevezelbeton, drielaags glas en een inventieve glasbetonverbinding lukte dat. Voor het testen van de extreem slanke trap werden zandzakken gebruikt.

Bekijk details

Aardappelfabriek verwarmt zwembad met riothermie

De warmte van het afvalwater van de aardappelfabriek wordt gebruikt voor het verwarmen van het zwembad, wat jaarlijks bijna een 250 000 m3 gas uitspaart. Tauw ontwikkelde de riothermie, een warmtewisselaar rond een persleiding of de rioolbuis, soms ook in combinatie met warmte- en koudeopslag in de bodem.

Bekijk details

Proefbelasten van bruggen

Hoe sterk zijn onze verouderde bruggen eigenlijk? Is vervanging noodzakelijk? Om daarover zekerheid te bieden bedacht Iv-Infra de proefbelasting. Daarbij belast een vrachtwagen de brug op zijn normsterkte, waarbij de doorbuiging en het weer terugveren wordt gemeten. Zo is de feitelijke sterkte van een brug in een halve dag vast te stellen.

Bekijk details

Funderen op rubber!

Circa 250 000 woningen in Nederland hebben te maken met aangetaste houten funderingspalen. Het gaat vooral om geschakelde panden, waar de paalrot leidt tot ongewenste zettingsverschillen. Een nieuwe fundering biedt de ultieme oplossing, Strackee bedacht een tijdelijke en veel goedkopere: plaats waar nodig rubber blokken in de fundering.

Bekijk details

3D-betonprinten

Betonprinten maakt het mogelijk om in constructies minder materiaal te gebruiken, terwijl de printrobot de productiecapaciteit vergroot. Witteveen+Bos ontwikkelde samen met de TU Eindhoven de techniek, die al in verschillende projecten is toegepast: een fietsbrug en diverse gebouwen.

Bekijk details

De Verbindingswijzer

De Verbindingswijzer is een nieuwe tool om bereikbaarheid te analyseren. Hij laat voor elke willekeurige locatie in Nederland zien welke bestemmingen binnen een bepaalde tijd zijn te bereiken, met gebruik van alle beschikbare vormen van vervoer. Zo wordt direct duidelijk wat het effect is van bijvoorbeeld een nieuwe OV-verbinding of een fietspad op de bereikbaarheid.

Bekijk details

Digitale MER: de toekomst van interactieve planvorming

Ter vervanging van de dikke boekwerken voor de milieueffectrapportage (MER), ontwierp Royal HaskoningDHV een interactieve MER met 3D-visualisaties, animaties, kaarten en zoombare 360°-foto’s. Het digitale MER bevat slechts 10 tot 30 % van de tekst van de traditionele, en is toegankelijk voor een breder publiek.

Bekijk details

Ecodynamisch fietspad

Met gebruik van biocomposiet en dynamische verlichting maakte Sweco een fietspad met een 90 % kleinere ecologische voetafdruk dan bij gebruik van asfalt, terwijl de levensduur niet anders is. Het biocomposiet van houtvezels en hars is bovendien volledig recyclebaar. Een eerste proefstrook van 400 m is aangelegd in Emmen.

Bekijk details

eDNA-techniek

Om de kwaliteit van het water vast te stellen gebruikt Witteveen+Bos DNA dat organismen achterlaten, oftewel het environmental DNA. Met dat DNA is het complete voedselweb in het water te reconstrueren. Zo levert één monster informatie over de aanwezigheid van bijvoorbeeld plankton, bacteriën en vissen, waardoor de analyse sneller en completer is.

Bekijk details

Energieneutraal keten sluisdeur (Goese Sas)

De renovatie van de sluisdeuren van de Goese Sas, de toegang vanuit de Oosterschelde naar de binnenhaven van Goes, is aangegrepen om de hele levenscyclus van realisatie, gebruik en onderhoud zo energieneutraal mogelijk te maken. Deuren van composiet en gebruik van zonne-energie leveren daarvoor de beste score.

Bekijk details

Flash Flood Forecasting app (tijdig inzicht in overstromingen)

Op tijd waarschuwen voor overstromingsgevaar door overvloedige neerslag, inzicht geven in kwetsbare locaties en inwoners adviseren waar het veilig is. Dat doet de app Flash Flood Forecasting, die voor het eerst is gelanceerd in een arme stadswijk van Accra, de hoofdstad van Ghana. De app maakt gebruikt van satellietbeelden en een snel rekenend overstromingsmodel.

Bekijk details

Fluisterstille warmtepompinstallatie

Luchtwarmtepompen zijn prima geschikt om gebouwen van een stabiel en aangenaam binnenklimaat te voorzien, maar ze willen nog wel eens zorgen voor geluidsoverlast, zowel binnen het pand als bij de buren. Sweco hielp Stedelijk Museum Breda met de selectie van een vierpijpsinstallatie die dat nadeel niet heeft en integreerde die in de klimaatinstallatie.

Bekijk details
Copyright 2016 NLingenieurs - Realisatie website: Internetbureau Sowmedia