Wij organiseren ons congres op de dag waarop Koninklijke NLingenieurs precies 105 jaar bestaat. Een feestelijkere datum voor het congres kunnen we niet bedenken. Zet deze datum daarom alvast in je agenda! 

Datum: 3 november 2022

Locatie: Pakhuis de Zwijger te Amsterdam
 

De Ingenieuze Stad: Reageren op de toekomstige leefomgeving

Dat de toekomst behoorlijk onzeker is, dat is geen nieuws. We zitten midden in een aantal transformaties rondom energie, grondstoffen, digitalisering en geopolitiek. We hebben geen glazen bol om de toekomst te voorspellen, maar diverse methodieken en tools kunnen helpen om scenario’s te bedenken. Daarmee kun je jouw reactie bepalen op die toekomst.

Extra spannend is het belang van de menigte. Wat doe je als windenergie een belangrijke oplossing is voor de energietransitie, maar niemand wil een windmolen bij zijn huis? Hoe krijg je mensen zo ver om minder te gaan reizen? Hoe zorg je ervoor dat mensen gezonder gaan leven zodat we de kosten voor de gezondheidszorg in de klauwen houden? Het belang van gedrag voor het slagen van onze ingenieuze oplossingen neemt toe. Maar gedrag is onvoorspelbaar, toch?

Tijdens het congres De Ingenieuze Stad gaan we in gesprek over de scenario’s voor de stad en het land van morgen. Hoe we rekening kunnen houden of zelfs gebruik kunnen maken van gedrag. Hoe we reageren op de toekomstige leefomgeving.

 

Podcast Keynote-spreker Tessa Cramer

Tessa Cramer, Lector Designing the Future, Futurist en Toekomstgericht academicus, heeft ter voorbereiding op haar keynote-speech tijdens Congres De Ingenieuze Stad een mooie podcast opgenomen met Pakhuis de Zwijger. Deze podcast delen wij graag met je. Tessa Cramer is ervan overtuigd dat de complexe thema’s van onze tijd niet opgelost kunnen worden in de bestaande systemen en denkwijzen. Ze begrijpt echter als geen ander hoe moeilijk het daadwerkelijk is om de wereld met een frisse blik te bezien. Tijdens deze podcast geeft zij mee hoe zij de complexe ruimtelijke opgaven van de toekomst als woningnood en energietransitie te lijf wil gaan. Beluister hieronder de podcast.

De outline van ons congres ziet er als volgt uit:

13.00 - 13.30 uur Inloop congres inclusief lunch

13.30 - 14.45 uur Keynote speeches en paneldiscussie

14.45 - 15.00 uur Intermezzo

15.00 - 16.00 uur Breakout ronde 1: Scenarioplanning
Doe&Durf finale: presentaties

16.00 - 17.00 uur Breakout ronde 2: Gedrag / Beïnvloeding

17.00 - 17.30 uur Prijsuitreiking Doe&Durf en afsluitende keynote 

17.30 - 18.30 uur Borrel

Kijk hier voor het volledige programma inclusief sprekersveld. 

 

Onze sponsoren