Iv & Seaqualize | Heave Chief 1100

Het is indrukwekkend hoeveel gewicht de Heave Chief 1100 (HC1100) kan hijsen: elfhonderd ton, oftewel zeven Boeing 747-toestellen. Dat hijsvermogen is nodig voor de offshoresector, waar tegenwoordig aan de lopende band windturbines op zee worden geïnstalleerd. En dat tempo gaat alleen maar omhoog. Om ook onder ruwe weersomstandigheden aan een nieuw windpark door te kunnen werken, ontwikkelde Seaqualize de hijstool. Daarbij kreeg het hulp van ingenieursbureau Iv. Dat werkte het conceptontwerp van Seaqualize uit tot het definitieve ontwerp dat elf meter hoog is.

De HC1100 compenseert de bewegingen van de lading die het ophijst. Dat doet het met een sterk passief systeem dat de last stabiel houdt, gecombineerd met een actief systeem dat de positie van de last nauwkeurig meet en waar nodig bijstuurt. Het systeem is elektrisch en draadloos; de accu houdt het twaalf uur vol.

Door de compenserende werking voorkomt het systeem dat zware lasten te hard in aanraking komen met een windturbine of schip. De hijstool beweegt mee met een deinend schip en voorkomt zo dat de last meerdere keren met het dek botst.

De HC1100 is momenteel bezig aan zijn eerste klus. Voor de kust van de staat Massachusetts in de Verenigde Staten wordt hij ingezet bij de aanleg van het Vineyard windmolenpark waar na voltooiing 62 turbines zullen draaien. Eind dit jaar moet het windpark af zijn.

Er zijn plannen voor een grotere versie van de hijstool: de HC2000 die, zoals de naam al verraadt, tweeduizend ton kan hijsen. Dat vraag om verschillende aanpassingen aan het ontwerp, zegt Iv.