Sweco | Kadevernieuwing Amsterdamse grachten

De grachten in de oude binnenstad geven Amsterdam z’n charme, maar op dit moment leveren ze de gemeente ook een hoop kopzorgen op. Hun uiterste houdbaarheidsdatum is allang geleden overschreden en daarbij worden ze door het toegenomen verkeer en de drukte in de stad veel intensiever gebruikt dan ooit voor mogelijk werd gehouden. In september 2020 werd duidelijk wat het risico is: toen bezweek een volledige kade aan de Binnengasthuisstraat, in het oude hart van de stad.

De vervangingsopgave betreft zeker zeshonderd kilometer kade, waarbij het stadsbestuur prioriteit geeft aan ruim tweehonderd kilometer gemetselde muren. Ingenieursbureaus worden geacht met innovatieve oplossingen te komen: de traditionele manier (alles afsluiten, gracht dempen, nieuwe kade bouwen) is in een drukke stad immers nauwelijks realistisch en ook onwenselijk, omdat de grachten zo beeldbepalend zijn.

Sweco en partners* komen met de oplossing Kade 2.020. Daarbij wordt een L-vormig wandelement tegen de bestaande kademuur geplaatst, met de ‘voet’ in het water. Om plaats te maken voor deze prefab-muur hoeft slechts een plankje van circa 35 centimeter van de bestaande muur te worden afgezaagd. Is het element geplaatst, dan wordt de kademuur weer opgemetseld.

De werkzaamheden vinden grotendeels plaats vanaf een werkponton, steeds in segmenten van vijf meter. Dat heeft als voordeel dat de gracht toegankelijk blijft; zelfs bomen kunnen blijven staan.

‘Met onze innovatie beperken we het aantal hinderbronnen en de duur van de hinder zoveel mogelijk’, stelt Sweco-projectleider Stephan Laaper. ‘Rijbaan en trottoir blijven toegankelijk voor verkeer, woonboten hoeven mogelijk minder lang verplaatst te worden, de aanvoer van materiaal vindt over het water plaats en er is geen bouwput nodig, waardoor het risico op zettingen in de ondergrond en schade aan panden verwaarloosbaar is.’

*Kade2.020 is een samenwerking van de volgende partners:

  • Combinatie Midden Delfland Civiele Werken
  • Oosterhof Holman Beton- en Waterbouw B.V.
  • Sweco Nederland B.V.
  • Bouwadviesbureau Strackee