Strackee | Hybride circulair funderingsherstel
Ongeveer 425.000 gebouwen in Nederland hebben of krijgen te maken met funderingsproblematiek. Als er bij deze gebouwen nog geen sprake is van verzakkingsschade, zal dit zonder preventieve maatregelen naar verwachting binnen tien jaar alsnog het geval zijn. Een groot deel van deze gebouwen is op houten palen gefundeerd. Traditioneel worden bij herstelwerkzaamheden de bestaande houten paalfunderingen vervangen door zware betonnen funderingsconstructies.
Bouwadviesbureau Strackee komt nu met een minder invasieve methode, die goedkoper en sneller is en met minder CO2-uitstoot gepaard gaat. Hybride circulair funderingsherstel, heet dit project.
Hierbij gebruikt men de reststerkte van de houten palen van de originele fundering en versterkt die met nieuwe palen van donorstaal: dat is circulair staal, dus staal dat al eens een andere functie heeft gehad. ‘De toelaatbare belasting van de bestaande palen bepalen we op basis van de reststerkte en een extrapolatie van de aantastingen’, zegt Bouwe Olij, directeur van Strackee.
Om het herstel van de fundering vlot en doeltreffend te laten verlopen, gebruikt Strackee de productiemethode one piece flow, waarbij niet in etappes met wachttijden ertussen wordt gewerkt, maar in kleine stappen die elkaar snel opvolgen en direct op elkaar aansluiten. Die methode leunt op een goede voorbereiding. Zo worden alle benodigde onderdelen van te voren fabrieksmatig geproduceerd en als een soort bouwpakket naar de bouwplaats gebracht. Om goed te zien wat er bij een gebouw aan de hand is, wordt uitgebreide monitoring ingezet. Satellietbeelden en 3D-scans zijn daar onderdeel van.
De methode is licht en circulair. Olij: ‘Daardoor wordt de CO2-uitstoot vergeleken met traditioneel funderingsherstel naar schatting gemiddeld met 50 procent gereduceerd.’ De eerste pilot van het project vindt plaats in de Vogelbuurt in Amsterdam-Noord.