Termijn inzending/stemming en overige data 2021/2022

De Vernufteling is de jaarlijkse prijs die door Koninklijke NLingenieurs wordt uitgereikt aan een lid advies- of ingenieursbureau dat het meest vindingrijke project inzendt. Een vernuftig project kan een technische oplossing zijn voor een maatschappelijk probleem of een nieuwe manier om een gebouw energiezuinig te maken. Soms ontwikkelt een bureau een nieuwe techniek, vaak gaat het om een slimme combinatie van bestaande technieken. Doorslaggevend is of het project vernuft uitstraalt en economisch en maatschappelijk van belang is.

Het doel van deze prijs is ruchtbaarheid geven aan het werk van advies- en ingenieursbureaus. Techniek zit voor de meeste Nederlanders verstopt achter vanzelfsprekende verworvenheden als viaducten, waterzuivering of verwarming. De Vernufteling maakt die zichtbaar. De winnaar kan rekenen op extra publiciteit en prestige.Tot wanneer kun je projecten inzenden/nomineren voor De Vernufteling 2021? 

Vóór 18 oktober 2021 kun je je eigen project insturen voor deelname, maar je kunt ook collega's nomineren. Als je een project instuurt of nomineert, zorg er dan voor dat je wéét wat de criteria voor deelname zijn. De jury controleert of de ingezonden projecten voldoen aan: 

  • Innovatie; het project introduceert iets nieuws en is praktisch toepasbaar.
  • Economische waarde; er is een markt voor het project en het heeft export-potentie.
  • Technologisch geavanceerd; de gebruikte techniek is van hoge kwaliteit en patenteerbaar, dus niet eerder bedacht.
  • Maatschappelijke waarde; het project levert een bijdrage aan het oplossen van een maatschappelijk probleem en draagt bij aan de uitstraling van het ingenieursvak.

Kijk hier voor de uitgebreide criteria.

Inzenden 

Nominaties en inzendingen kun je mailen naar vernufteling@nlingenieurs.nl 

Format

De inzendingen mogen worden aangeleverd op maximaal vier A4'tjes met een omschrijving van het project en een toelichting op de wijze waaraan het project tegemoetkomt aan de vier gestelde criteria. 

Jury

Uit alle inzendingen wordt in november een selectie gemaakt van de meest kansrijke projecten. Een vakjury kiest daar de winnaar van De Vernufteling 2021 uit. Daarnaast is er een publiekswinnaar via een online verkiezing in januari 2022. De jury voor de editie van 2021 wordt binnenkort bekend gemaakt. 

Prijsuitreiking 

Zowel de juryprijswinnaar als de publieksprijswinnaar worden bekend gemaakt tijdens de nieuwjaarsbijeenkomst van Koninklijke NLingenieurs op 27 januari 2022. Wij hopen dat het dan weer mogelijk én veilig genoeg is om die bijeenkomst in de Malietoren of op een andere evenementenlocatie te organiseren. Mocht dat niet het geval zijn, dan is er op 27 januari een online-event.