Team: Sweco - De Waterbatterij
Teamleden: Martine Stam, Koen Jansen, Marthe Oldenhof en Tim Bennen

 

Ons idee is dé oplossing voor opslag van duurzame energie alsmede het verminderen van wateroverlast en watertekorten in extreme situaties. Zonne-energie is een duurzame energiebron, maar zorgt wel voor een onregelmatige energietoevoer. Door de variabiliteit in zonnekracht ontstaan energietekorten of overschotten. De WaterBatterij probeert de mismatch tussen vraag en aanbod recht te trekken door energie op te slaan in de vorm van water op het dak.

‘Hoe dan?’ Zul je denken. Nou zo: door grote fabriekshallen, distributiecentra, scholen, sporthallen, kantoren of nieuwe woningen een blauw dak te geven én zonnepanelen te plaatsen. Dit is voornamelijk interessant indien oppervlaktewater nabij is. Als er een energieoverschot is wordt er met het overschot water vanaf het oppervlak het dak opgepompt. Daarnaast wordt in tijden van dreigende wateroverlast het dak gebruik als waterbuffer. Het opgeslagen water wordt in tijden van energietekorten en/of drogere periodes geloosd wat zorgt voor droge voeten en een langdurige duurzame energievoorraad. 

De WaterBatterij is hiermee een mogelijk onderdeel van het antwoord op de (inter)nationale problematiek omtrent de opslag van duurzame energie en het afvlakken van intensieve weerevenementen.