Team: Witteveen+Bos - The Circular Escape
Teamleden: Léon Roeterdink, Elke Aarnink, Frederike de Visser - Bleijenberg, Robert den Breems en Hugo Mees

 

Het volledige circulair worden van de maatschappij vereist een maatschappij-breed draagvlak. De jeugd en jongvolwassenen van nu zullen in de toekomst alles op alles moeten zetten om de doelen van 2050 te halen. De noodzaak om circulair te worden zal groter dan ooit zijn. Bij het bewustzijn moet de nadruk niet alleen liggen op de ernst van de situatie, maar ook op de oplossingen. Team The Circular Escape van Witteveen+Bos heeft hiervoor een “Escape Room”-gezelschapsspel ontworpen waarbij de kennis van de ingenieurs op een speelse en uitdagende manier overgedragen kan worden op kinderen, scholieren en jongvolwassenen.

Al spelenderwijs zullen zij kennis maken met de uitdaging om circulair te worden vanuit het perspectief van ingenieurs. De voor het brede publiek als saai geachte onderwerpen kunnen met behulp van puzzels, tijdsdruk en samenwerking bij de consumenten bekend gemaakt worden. Het concept voor dit escape room spel is op een speelse manier gebruik maken van bestaande analyse methoden zoals bijvoorbeeld een Material Flow Analysis (MFA), een veelgebruikte tool van ingenieurs in het gebied van de circulaire economie.

Het innovatieve aspect aan dit project is het vertalen van ingenieurskennis, zoals analysemethoden, via een bestaande kanalen onder de aandacht brengt. De haalbaarheid en originaliteit werd ook bevestigd door escape room spelontwikkelaars. Zij kunnen ook fungeren als het distributiekanaal zijn via welke het spel op de markt gezet zal gaan worden.

The Circular Escape kan uitgebreid worden met een spellenreeks waarin nieuwe ingenieursonderwerpen aan bod komen: circulaire waterzuivering, een circulair (weg)ontwerp, en Life Cycle Analysis (LCA). De spellenreeks kan ook een deel uitmaken van educatieve pakketten voor scholen. Kleine aanpassingen ter uitbreiding of versimpeling zorgt ervoor dat de spellen breed inzetbaar zijn voor verschillende leeftijden en opleidingsniveaus. De spellen kunnen gespeeld worden door 3 tot 5 spelers, maar ook met meerdere groepen tegelijkertijd in een competitieve verband.

Wij zijn ervan overtuigd dat we met The Circular Escape bij gaan dragen aan de circulaire revolutie.