De decommisioning van verouderde olie- en gasplatform is in volle gang, echter zullen in de komende jaren nog veel platforms verwijderd moeten worden. Tevens zullen binnen afzienbare tijd de 1e windparken op de Noordzee worden ontmanteld. Dat is een enorme klus.

Iv-Consult heeft zich de afgelopen jaren gespecialiseerd in decommissioning. Van daaruit is een gepatenteerde techniek ontwikkeld om palen uit de Noordzee te verwijderen. Dit gebeurt met een grijper vanaf een zogenaamd “heavy lift vessel” (HLV). Deze grijper gaat om een monopile heen en vervormt de paal plastisch op een speciale manier waardoor maximale grip ontstaat. Op die manier kan de paal in zijn geheel uit de bodem worden getrokken. Deze nieuw ontwikkelde techniek heeft als voordeel dat de verwijdering relatief snel en vooral stil gebeurt.

Hoe nieuw is de gekozen aanpak?
Het idee is gepatenteerd en dus nieuw. We maken gebruik van bestaande toepassingen (een zware kraan) en passen daar de door ons ontwikkelde “palentrekker” op toe. Daarmee combineren we bestaande technieken met innovatie.

Praktisch nut
De palentrekker is een robuuste, relatief eenvoudige tool, zonder complexe technieken en kan relatief snel een paal verwijderen. Het proces van verwijderen verloopt stil. Palen behoeven niet doorgesneden te worden waardoor een deel onder de zeebodem achter zou blijven, maar zij kunnen in zijn geheel verwijderd worden.

Toepasbaarheid
De palentrekker is universeel inzetbaar en kan ingezet worden vanaf elke HLV.