BNSP-SALON #6: Ondergronds bouwen

Partnerevent
13 oktober 2022 19:30 tot 21:30 uur

 

Datum: donderdag 13 oktober 2022
Tijd: 19.30 – 21.30
Locatie: CASA Arnhem

De aandacht voor ondergronds bouwen neemt steeds meer toe nu de ruimte en de natuur schaarser worden. Hoe staat het in Nederland met underground urbanism? In de BNSP-SALON # 6 bespreken we dit met o.a. Marian Bertrums (GPKL),  Berry Kok (GPKL), Fransje Hooimeijer (TUD), Jens Jorritsma (OBSCURA) en Thomas Dillon Peynado (Vereniging Deltametropool).

De ondergrond is meer dan de machinekamer van de stedelijke bovengrond. Water, elektriciteit, internet, gas, afval, wortels en fiets- en autogarages zijn zomaar wat voorbeelden die (steeds meer) ruimte vragen onder de grond. Daarbij vergroot het samenkomen van de vele opgaven en transities (energie, klimaat, circulariteit, mobiliteit) in almaar verdichtende steden de druk op de openbare ruimte en de ondergrond. Daarmee is de ondergrond een ontwerpopgave waar een goede ordening is vereist.

Deze avond starten we met de thematiek en de dynamiek in de opgave: waarom is het belangrijk en waarom juist nu? En wat wordt er al gedaan? En wat nog juist niet? Vervolgens duiken we in de praktijk van de kabels en leidingen en komt een voorbeeld aan bod van gebiedsontwikkeling die is opgebouwd vanuit de ondergrond.

Ben jij benieuwd en wil je meer weten over de ondergrondse uitdagingen en kansen? Kom dan 13 oktober naar Arnhem. Mogelijk voorafgaand aan de Salon is er de mogelijkheid om letterlijk onder de grond gaan kijken en wel onder Arnhem CS: de machinekamer in.

Programma

18.30 – 19.15 Optionele excursie ‘ondergronds Arnhem CS (nieuws hierover volgt nog, kijk daarvoor op de BNSP website)19:20 inloop
19:30 start en introductie door Rogier Pronk, Anteagroup
19:35 korte presentaties en verhalen van experts Marian Bertrums, Berry Kok en , Fransje Hooimeijer, Jens Jorritsma en Thomas Dillon Peynado
20:40 pauze
20:50 panelgesprek met vragen uit de zaal
21:30 einde avond

Sprekers:

Rogier Pronk, Anteagroup, Fransje Hooimeijer, Associate Professor Environmental Technology and Design; Researcher Delta Urbanism Scientific Coordinator Infrastructure and Environment Design Honours/ Delta Futures Lab Editor Journal of Delta Urbanism (TUD), Thomas Dillon Peynado Project Researcher Vereniging Deltametropool,  Marian Bertrums, Beleidsadviseur Het Gemeentelijk Platform Kabels, Berry Kok,  Beleidsadviseur Het Gemeentelijk Platform Kabels en Leidingen en Jens Jorritsma, mede oprichter van OBSCURA.

Zie ook: https://www.bnsp.nl/activiteiten/bnsp-salon-6-ondergronds-bouwen/

×

Aanmelden nieuwsbrief