Jury 

De jury van de Vernufteling bestaat uit belangrijke stakeholders voor Koninklijke NLingenieurs en deskundigen op het gebied van ontwerp en ingenieurswerk. 

Machteld de Kroon - Managing Director of Unit Mobility & Built Environment bij TNO

Met werkervaring bij TNO in verschillende domeinen, van semicon tot defensie, en van ruimtevaart tot gebouwde omgeving, heeft Machteld de vele mogelijkheden van nieuwe technologie in relevante toepassingen gezien.

In haar huidige functie als managing director van de unit Mobility & Built environment, zijn het vooral de maatschappelijk opgaven zoals verduurzaming en veiligheid in de leefomgeving, waarvoor kosteneffectieve oplossingen gezocht worden.

‘Met de grote opgaven die er liggen in onze leefomgeving is er meer dan ooit behoefte aan innovatie. Een slimme technologie an sich is niet gelijk een innovatie. Het is pas innovatie als deze technologie of een nieuwe methode tot toepassing komt op relevante schaal. Ik kijk erg uit naar het pallet aan idee-en dat uit de ingenieursbranche naar boven komt en de kansen die dat gaat bieden om onze leefomgeving, duurzamer en veiliger te maken. ‘

Drs. Pancras Dijk - Hoofdredacteur De Ingenieur

Drs. Pancras Dijk (geb. Sint Pancras, 1973) belandde na zijn opleiding aan de VU in Amsterdam in de journalistiek. Na zeven jaar voor persbureau Associated Press te hebben gewerkt en veertien jaar voor National Geographic is hij sinds eind 2018 hoofdredacteur van het tijdschrift De Ingenieur, het grootste techniekblad van Nederland. Als jurylid zal hij vooral letten op de relevantie voor de samenleving. Kan de vinding breed worden toegepast en zo werkelijk een verschil maken op het gebied van de grote maatschappelijke opgaven van het moment?

Willemien Bosch - Directeur NLingenieurs

Voordat Willemien directeur werd van NLingenieurs werkte zij aan nationale en internationale projecten voor diverse architecten- en ingenieursbureaus en in publiek-private samenwerkingen in de non-profitsector. Willemien: “Nederland staat voor grote maatschappelijke opgaven waarin ingenieurs onmisbaar zijn. Zij hebben de kennis en innovatiekracht om te komen tot de juiste invulling van onze leefomgeving en de nodige versnelling van de uitvoering. Ik ben heel benieuwd welke vernuftige inzendingen er zijn die ons een stapje dichter bij een duurzame toekomst brengen."

William van Niekerk - Directeur TKI Bouw en Techniek 

TKI Bouw en Techniek stimuleert kennis- en innovatieontwikkeling in de ontwerp-, bouw- en technieksector om te komen tot een CO2-vrije en toekomstbestendige gebouwde omgeving. William kijkt uit naar de innovaties vanuit de advies- en ingenieursbureaus: "Innovaties veranderen de wereld waarin wij en toekomstige generaties leven. Die innovaties ontstaan bij mensen die een goed idee hebben en het vermogen hebben dit te delen met hun omgeving. Ze inspireren anderen om te veranderen en om innovaties te financieren, schaalbaar te maken en nuttig te maken voor de maatschappij. Ik hoop, als jurylid, een bijdrage te kunnen leveren aan de erkenning van deze bijzondere mensen en hun ideeën en te benadrukken welke bijdrage zij aan onze maatschappij leveren."

   

Kim Dieleman - Beleidsmedewerker Water & Klimaatadaptatie bij De Buch en Biomimicry Inspirator & Facilitator

Biomimicry brengt Kim sinds 2020 onder de aandacht via lezingen en inspiratiesessies. Haar passie voor dit vakgebied ontstond echter al in 2010 en heeft haar sindsdien niet meer losgelaten. Met werkervaring in de watersector bij decentrale overheden en bij een ingenieurs- en adviesbureau is Kim van alle markten thuis. Als jurylid hoopt ze deelnemers uit te dagen het ontwerpperspectief van de natuur, met 3.8 miljard jaar aan ervaring, mee te nemen. Bij het beoordelen let ze enerzijds op de positieve bijdrage van de inzendingen; dragen de innovaties bij aan de verandering van degeneratie naar regeneratie? Anderzijds let ze op de samenwerking van de inzendingen. In de natuur zijn het met name coöperatieve relaties die resulteren in vooruitgang.