Maas houdt school op temperatuur

Het Merlet College in het Brabantse Cuijk gebruikt Maaswater om te koelen en te verwarmen. Nelissen ingenieursbureau ontwierp de installaties.

Oppervlaktewater gebruiken om te verwarmen en te koelen, gebeurt wel vaker. Onder andere bij de Maastoren in Rotterdam, en dan in combinatie met warmte/koude-opslag. ‘Maar bij een school is het niet eerder gedaan’, zegt adviseur ir. Jeroen Houben van ingenieursbureau Nelissen. ‘We gebruiken bij het Merlet College alleen geen warmte/koude-opslag, want daarvoor bleek de bodem niet geschikt.’ Maar met zijn ligging vlakbij de Maas wilde Houben het potentieel van het rivierwater toch benutten, in combinatie met warmtepompen.

Over het hele jaar genomen overheerst de koelvraag. ‘De leerlingen op de scholengemeenschap vormen een flinke warmtebron en het Merlet College is zo goed geïsoleerd, dat we op sommige momenten al koudevraag hebben bij buitentemperaturen vanaf 5 à 7 °C.’ In het voorjaar en de herfst gebeurt dat koelen direct met de temperatuur van het Maaswater. ‘Er hoeft dan alleen een pomp te draaien.’ Op warmere zomerdagen springt de Maaswater warmtepomp bij om actief te koelen.

In de winter wordt de Maaswater-warmtepomp ingezet bij watertemperaturen boven de 4 °C. ‘Een luchtwarmtepomp springt dan al wel bij. Bij extreme kou kunnen we terugvallen op een traditionele gasketel, waarmee we ook hoge temperatuurwarmte voor het tapwater leveren.’ Verder beschikken de lokalen over luchtverversing, waarbij de lucht zonodig wordt voorverwarmd.

Al met al levert het zo ingerichte installatieconcept een fikse energiebesparing op. ‘Vergeleken met alleen een luchtwarmtepomp zijn we 30 tot 40% zuiniger. Je hebt daarvoor wel extra investeringen nodig voor de Maaswarmtepompinstallatie en aanpassingen in de klimaatinstallatie, maar dat verdient de school snel genoeg terug.’

De school is inmiddels een jaar in gebruik en Nelissen is ook ingeschakeld om het functioneren van het systeem te monitoren ‘Globaal gaat het goed, al waren er wel de gebruikelijke kinderziektes bij het inregelen van het systeem. Nu er een jaar voorbij is, weten we beter waar de energiebehoefte ligt en draait de installatie als bedoeld.’

Een volgend project dat gebruikmaakt van de energie van een waterweg staat al op stapel: de nieuwbouw van Holland Casino aan het Merwedekanaal in Utrecht.