De kans op besmetting met corona is extra groot in kleine ruimtes, zoals liften. Deze zijn een stuk veiliger te maken met een vinding van ingenieursbureau ABT. Dat ontwikkelde een slim ventilatiesysteem dat in bestaande liften is in te bouwen.

Al sinds het begin van de pandemie proberen we anderhalve meter afstand te houden van anderen, om directe besmetting met uitgeademde speekseldruppeltjes te voorkomen. In kleine ruimtes, zoals liften, is afstand houden echter niet goed mogelijk. Ook spelen bij de overdracht van het coronavirus aerosolen een rol, microscopisch kleine druppeltjes die minutenlang kunnen rondzweven en virus kunnen bevatten.

Voor liften ontwikkelde Ad van der Aa van ingenieursbureau ABT samen met collega’s een systeem om de lucht te zuiveren, dat in verschillende typen liften kan worden ingebouwd. Het bestaat uit een combinatie van een voorzetwand en een verlaagd plafond, waarin een ventilator en een HEPA-filter zijn weggewerkt.

Het systeem, inmiddels ‘Eleminair’ gedoopt, laat lucht met een stevige snelheid (0,3 meter per seconde) van boven naar beneden stromen. Zo wordt de lucht, die mogelijk virusdeeltjes bevat, zeer snel afgevoerd en door het filter gereinigd. Daarnaast duwt de luchtstroom uitgeademde druppeltjes naar beneden, zodat de liftpassagiers zoveel mogelijk schone lucht inademen. ‘Dergelijke downflow-systemen kennen we uit ziekenhuizen, en ze inspireerden ons tot deze oplossing’, zegt Van der Aa. ‘Het bedrijf Interland Techniek hielp ons met het uitwerken van het idee en gaat dit systeem voor ons produceren.’

Van tevoren was het cruciaal dat de oplossing van ABT eenvoudig in te bouwen is in de beperkte afmetingen van bestaande liften én dat er vervolgens geen herkeuring van de lift nodig is. ‘Dat betekent dat we van het constructieve gedeelte van de lift moesten afblijven.’ Alle nieuwe onderdelen zitten dus in het binnenste van de lift. Ook het bedieningspaneel moest ongemoeid blijven.

Uit metingen blijkt dat de snelheid en de richting van de luchtstroming onder verschillende omstandigheden stabiel zijn. Metingen met aerosolen door de Universiteit van Amsterdam tonen aan dat het Eleminair-systeem de kans op besmetting door zwevende druppeltjes aanzienlijk verkleint.

Het principe lijkt simpel, benadrukt Van der Aa, maar de uitwerking was nog best een klus. ‘Het bleek een hele opgave om in een krappe liftcabine een dergelijk systeem in te bouwen dat aan alle specificaties voldoet. Maar we denken dat ons systeem ook na corona zijn waarde zal houden: gezonde lucht, ook in een liftcabine.’