Nu door de vergrijzing het aantal weginspecteurs schaars wordt, kan de digitale weginspecteur uitkomst bieden. Door het wegdek te filmen en de opnames te laten analyseren met Arcadis AIR kunnen wegbeheerders honderden miljoenen euro’s besparen. Dit algoritme kan de bulk van de weginspecties overnemen. Dankzij Arcadis AIR kunnen wegen sneller en makkelijker worden geïnspecteerd. Zo kan er eerder worden ingegrepen en kunnen grotere werkzaamheden worden voorkomen. Dat bespaart niet alleen geld, maar levert ook minder files op.

Voor de opnames is geen dure apparatuur nodig. Een GoPro op de motorkap of het dashboard kan de input al leveren. Ook beelden van Google Streetview en Cyclomedia zijn geschikt. Arcadis AIR bepaalt de exacte locatie van scheuren, verzakkingen en andere defecten, het type defect, de ernst en uiteindelijk doet de softwaremodule een voorstel voor het onderhoud dat nodig is. De zelflerende software is zo getraind dat de schaduw van een lantaarnpaal of een remspoor niet als gebrek worden gemarkeerd.

Arcadis AIR heeft inmiddels proefgedraaid bij onder andere Rijkswaterstaat. De digitale weginspecteur kan ook worden ingezet als digitale railbeheerder. De softwaremodule kan ook overhangende bomen en andere potentiële problemen rond het spoor detecteren. In de Verenigde Staten wordt het programma daarvoor al ingezet.