Voor kleine dieren als ringslangen, kikkers, hagedissen, egels, muizen, wezels en marters kan het spoor een onneembare barrière zijn. In natuurgebied Naardermeer is door ingenieursbureau Movares uit Utrecht een nieuw type faunapassage neergelegd waardoor deze dieren veilig kunnen oversteken.

Het Naardermeer is een laagveenmoeras met een hoge biodiversiteit. Voor de dieren die daar leven, waaronder enkele zeldzame soorten als de ringslang, heikikker en de levendbarende hagedis, is het belangrijk dat ze zich kunnen verplaatsen om voedsel te zoeken. In zo’n moeras bieden gangbare faunapassages echter geen oplossing omdat de grondwaterstand te hoog is. Deze innovatieve dwarsliggerfaunapassage (DFP) heeft dat probleem niet omdat hij in een halve meter brede tunnel tussen twee nieuwe dwarsliggers van de rails ligt. In de tunnel, een soort holle spoorbiels, zorgt een rooster voor licht, lucht en veiligheid. Dieren kunnen zo niet door een passerende trein worden meegezogen.

Bij de vernieuwing van het spoor tussen Naarden en Bussum zijn in totaal negen faunapassages aangelegd waaronder twee DFP’s. Cameravallen hebben daar al de eerste reizigers waargenomen waaronder een ringslang en een marter.