Krijgt de regio Eemland het eerste geothermienetwerk van Nederland? Als het aan ingenieursbureau HermanDeGroot ligt wel. Het Amersfoortse bedrijf wil 160.000 huizen en bedrijven in die regio van warmte en elektriciteit gaan voorzien via een netwerk van zeven aardwarmtecentrales. Die centrales in Amersfoort, Eemnes, Baarn, Soest, Leusden, Bunschoten en Nijkerk zullen met elkaar zijn verbonden via een energierotonde.

Nu de gaskraan in Groningen dichtgaat en Nederland moet voldoen aan de klimaatdoelstellingen van Parijs kan geothermie een interessant alternatief zijn voor fossiele energiebronnen. Aardwarmte is een constante energiebron die in tegenstelling tot zonne- en windenergie niet afhankelijk is van weersomstandigheden. Uit de aardwarmte kan ook elektriciteit worden gewonnen. De 6000 euro die huishoudens maximaal moeten betalen voor aansluiting op het geothermienetwerk vallen volgens ingenieursbureau HermanDeGroot in het niet bij de kosten die zij anders zouden moeten maken om hun huis gasloos te maken met individuele oplossingen als warmtepompen en vloerisolatie.

Om de aardwarmte te winnen zal op een diepte van 4 tot 7 kilometer moeten worden geboord. Voorlopig staan de boortorens er nog niet. Het wachten is op de benodigde vergunningen.

 

Werking van geothermie

Concept van de energierotonde