In het aardbevingsgebied van Groningen moeten de komende jaren duizenden gebouwen worden versterkt. Om deze enorme maatschappelijke opgave voor elkaar te krijgen, staken VIIA Groningen, een samenwerkingsverband tussen Royal HaskoningDHV en VolkerWessels onderneming Visser Bouw & Smit Bouw, en webdeveloper Freshheads de koppen bijeen. Samen ontwikkelden zij een online platform en webtool om op grote schaal versterkingsadviezen op maat te genereren, het proces te versimpelen én te versnellen.

“Dankzij de Groninger Maatregelen Catalogus, kunnen wij veertig keer sneller ons werk doen”, legt Michiel Visscher, structural engineer bij RoyalHaskoningDHV, uit. Dankzij de webtool zijn delen van het versterkingsproces die voorheen handmatig werden gedaan nu geautomatiseerd; ook is het een bibliotheek van toepasbare maatregelen voor versterking. Naast de seismische prestatie van een maatregel zijn ook direct de impact voor bewoners,  de kosten en de maakbaarheid direct inzichtelijk. Visscher: “Het is een soort IKEA-catalogus van versterkingsmaatregelen waaruit per pand kan worden gekozen.”

“Omdat wij kijken naar de overeenkomsten tussen alle verschillende panden die versterkt moeten worden, kan er snelheid worden gemaakt. Zo op het eerste gezicht lijkt het appels met peren vergelijken als je alle gebouwen bekijkt die versterkt moeten worden, maar er zijn veel overeenkomsten. Ieder gebouw is anders, maar bestaat uit dezelfde onderdelen zoals vloeren, wanden en daken; op deze onderdelen zijn verrassend veel overeenkomsten vast te stellen.”

Inmiddels werken honderden inspecteurs, aannemers en ingenieurs samen dankzij het platform. Visscher: “Ieder heeft natuurlijk zijn eigen werkwijze, maar dankzij de online catalogus kan alle kennis en kunde worden gedeeld en gestroomlijnd. Ik loop al een tijdje mee in de ingenieurswereld en ik heb veel innovaties voorbij zien komen, maar bijna nooit een op procesniveau. Dit is een procesinnovatie met een enorme impact, die ook voor andere grootschalige projecten, zoals bijvoorbeeld de energie transitie of circulair bouwen, gebruikt kan worden. Door boven organisaties uit te stijgen en gezamenlijk een platform te maken waardoor kennisdeling en processen gestroomlijnd verlopen, dragen wij eraan bij dat het sein ‘Groningen Veilig’ veel sneller kan worden gegeven.”