Het Stephensonviaduct bij Leeuwarden kan binnenkort praten. Via tientallen sensoren laat het viaduct, dat een belangrijke schakel is in het wegverkeer van de Friese hoofdstad, straks weten hoe het met hem gaat. Zo kan het beheer en onderhoud van de brug worden gepland op het moment dat het ook echt nodig is. De Smart Bridge Leeuwarden is een project van ingenieurs- en adviesbureau Antea Group en de gemeente Leeuwarden.

De theoretische levensduur van viaducten en bruggen komt vaak niet overeen met de werkelijke levensduur. Hierdoor worden veel van die kunstwerken onnodig vervangen of versterkt. Met een Smart Bridge kan die werkelijke levensduur wel worden aangetoond. 30 sensoren meten onder andere de belasting van het verkeer, de doorbuiging van de brug, verplaatsingen in de voegen en de temperatuur en luchtvochtigheid. Met logaritmen worden deze data geanalyseerd en vervolgens wordt de restlevensduur in een 3D-model berekend.
Als de brug bij Leeuwarden langer meekan dan gepland, dan levert dat de gemeente een besparing op van circa 200.000 euro per jaar. Dat biedt potentie. Honderden kunstwerken bereiken de komende jaren het einde van hun theoretische levensduur. Alleen al in 2020 verwacht Rijkswaterstaat dat er 300 miljoen euro nodig is voor het vervangen van bruggen en viaducten.

 

Bron foto: gemeente leeuwarden