Omdat het coronavirus mogelijk ook via onzichtbare zwevende microdruppeltjes (aerosolen) reist, is goed ventileren in binnenruimtes cruciaal. DGMR heeft nu, samen met dochterbedrijven Sensornet en bba binnenmilieu, het monitoringsysteem SAM Air ontwikkeld. Dat meet in kantoorruimtes de CO2-concentratie en laat daarmee zien of extra ventileren nodig is.

‘Zet even een raampje open, het ruikt hier muf’, wie een vergaderruimte binnenloopt waar net een projectteam heeft zitten zweten, zal het bekend in de oren klinken. Waar geen frisse lucht binnenkomt, loopt de CO2-concentratie op en dat leidt tot dufheid, verlies aan concentratie en soms zelfs hoofdpijn. Daarom zijn er CO2-sensoren op de markt die een alarm laten afgaan als het CO2-gehalte in een ruimte over een limiet gaat.

DGMR heeft deze sensoren nu aan elkaar geknoopt tot een netwerk dat alle ruimtes bij een bedrijf in de gaten houdt. Op een dashboard kan de gebouwbeheerder zien hoe het staat met de luchtkwaliteit in de ruimtes. En wie met zijn team wil vergaderen ziet in één oogopslag waar je het beste kunt gaan zitten, en waar het raam even open moet of de ventilatie een standje hoger.

Het dashboard van SAM Air laat niet alleen de situatie op dit moment zien, maar slaat ook de gemeten waarden op. Daarmee ontstaat een historie, waarin later teruggekeken kan worden. ‘Als iemand later positief wordt getest, dan is het handig dat je kunt terugkijken om te zien of die persoon de voorgaande dagen in ruimtes heeft vergaderd waar de luchtkwaliteit matig was. Daarmee kun je de collega’s waarschuwen dat ze een verhoogde kans op besmetting hebben gelopen’, vertelt Jasper Koolhaas van Sensornet.

SAM Air maakt gebruik van bestaande sensoren, die zijn geselecteerd op een combinatie van betrouwbaarheid, betaalbaarheid en flexibiliteit. ‘Ze zijn goed, gaan lang mee en communiceren draadloos met elkaar. We hebben wel de grenswaarden wat naar beneden bijgesteld, omdat het over covid-19 gaat’, aldus Koolhaas. Het alarm klinkt dus wat eerder dan wanneer het enkel om CO2 zou gaan.

Als straks het coronavirus onder controle is, blijf SAM Air zijn waarde behouden, maar dan tegen andere virussen en als systeem voor CO2-monitoring. ‘Wij brengen al 25 jaar de gezondheid van mensen in gebouwen onder de aandacht’, vertelt Frank Jakobs, adviseur bij DGMR. ‘We hopen echt dat iedereen het belang van goede ventilatie gaat inzien juist door actief de luchtkwaliteit in binnenruimtes te monitoren.’