Column Cobouw: 'Aan tafel'

Column Cobouw: 'Aan tafel'

31 maart 2015

Het voorgerecht dient als smaakmaker voor het hoofdgerecht in een maaltijd die uit meerdere gangen bestaat. De kwaliteit van het voorgerecht is vaak een goede graadmeter voor de volgende gangen, want bij een goed diner wordt er gezorgd voor balans in de diverse gangen.

Op de Dag van de Ingenieur 18 maart jl. organiseerde jongNLingenieurs de finale van de Doe & Durf Competitie. Zeg maar het voorgerecht van de dag waarop we het maatschappelijk belang van techniek zichtbaar maken. Het doel van de Doe & Durf Competitie is het uitdagen van jonge ingenieurs om te durven en te doen en daarmee de Nederlandse ingenieursbranche te promoten. Of zoals onze voorzitter Ed Nijpels het mooi verwoordde: “Zonder ingenieurs zag ons land er compleet anders uit. Dat beseft iedereen als je er een half uur over praat aan de keukentafel, maar het zou normaal moeten zijn.”

In een periode van vijf weken hebben de vijf teams, afkomstig van Antea Group, Royal HaskoningDHV, Mott MacDonald, Fugro en Grontmij hard gewerkt aan hun innovatieve idee rondom de Olympische Spelen in Nederland. Als finale hebben alle teams hun idee gepitcht voor een jury bestaande uit Martijn Vermeulen (partner octrooi- en merkenbureau EP&C), Sybren Jansma (drievoudig Olympiër en ingenieur), Ed Nijpels en Paul Oortwijn. Zij verkozen uiteindelijk het idee van team Fugro als winnende. Centraal in hun inzending stond het creëren van draagvlak voor Olympische ambities én betere bouwprestaties.

Overschaduwde het voorgerecht de overige gangen? Gelukkig niet. Het hoofdgerecht, de TedX-presentaties, de uitreiking van de Vernufteling en het grande dessert, de Prins Friso Ingenieurprijs – waarbij prinses Beatrix en prinses Mabel aanwezig waren – hadden voldoende spannende ingrediënten om het geheel succesvol te maken. Maar zonder ons voorgerecht had het geheel minder gestraald. Wat ons betreft is de Doe & Durf Competitie volgend jaar onderdeel van het hoofdmenu.

Dit smaakt naar meer!

Doede Wessels
Bestuurslid jongNLingenieurs & organisatie Doe & Durf

Deze column is geplaatst in Cobouw