Doen & Durven loont

Doen & Durven loont

2 september 2019

Doen en Durven loont, kan ingenieursbureau Sweco beamen. Met 'Staat van je Straat' wonnen zij in 2017 de Doe&Durf competitie. In navolging daarvan sleepte dit winnende team de interne award voor de 'Beste Klantoplossing’ in de wacht. Staat van je Straat is inmiddels doorontwikkeld naar een succesvol product waar 7 gemeenten gebruik van maken. Verderop in dit artikel geeft Dirk-Jan Pasma, toenmalig teamlid, een waardevolle tip voor de Doe&Durvers 2019.  

 

Het winnende idee

Staat van je Straat geeft gemeenten inzicht in de klimaatrobuustheid op straatniveau. Wat is de staat van een straat als het gaat om overstroming, wateroverlast, droogte en hitte? Met Staat van je Straat kunnen gemeenten kwetsbare gebieden makkelijk blootleggen. Volgens de jury was het idee “een mooi staaltje omdenken”. Staat van je Straat is dan wel geen directe oplossing, maar maakt het probleem inzichtelijk en makkelijk te communiceren. Dat zorgt voor draagvlak en stimuleert bewoners en gemeenten om tot oplossingen te komen.

 

Van idee naar succesvol product

In de afgelopen twee jaar is er hard gewerkt om het product verder te ontwikkelen. In 2018 werd voor de gemeente Rijssen-Holten een prototype gelanceerd. Hierna volgenden zes andere gemeenten voor wie het product is uitgebreid en toegepast als afwegingsinstrument.  De labels zijn gepresenteerd met diverse communicatievormen zoals StoryMaps, Digitale Folders en Webportals.

Doen en durven levert dus veel op. We vroegen Dirk-Jan Pasma, teamlid Staat van je Straat, welke tip hij heeft voor de deelnemers van 2019: “Zorg dat je een idee/product/dienst hebt waarmee je ook daadwerkelijk aan een klantvraag voldoet, of dat je een concreet probleem oplost. We zijn als ingenieurs wel eens geneigd iets te bedenken en te ontwikkelen waar we zelf heel erg in geloven, maar waar (nog) geen vraag naar is. Belangrijk hierbij is de validatie: zorg dat je zo snel mogelijk met je idee naar buiten gaat om het te testen (lean startup).”

 

Workshop Start-up Mindset

Deze tip voor de Doe&Durf deelnemers hebben de organisatoren van de Doe&Durf competitie toegepast op de workshops die worden aangeboden. “We kunnen alvast verklappen dat Dorit Roest, oprichtster van TIM (The Influencers Movement), met haar workshop gaat zorgen voor een start-up mindset bij de deelnemers. De andere workshop houden we nog even geheim”, zegt Erik Winde, bestuursvoorzitter jongNLingenieurs.

 

Een extra bonus

En meedoen loont zeker volgens Pasma: “Het heeft me een aantal (collega)vrienden opgeleverd die bij andere afdelingen werken, erg leuk. Daarnaast is het een mooie ervaring om een product te ontwikkelen en op de markt te brengen.”

Wij, het bestuur van jongNLingenieurs, zijn trots dat zulke mooie initiatieven zich tijdens onze competitie ontplooien. We hopen dat ingenieurs ook dit jaar baanbrekende ideeën indienen. Dus, schrijf je in en dan zien we je binnenkort tijdens de eerste workshop.