Peutz wint juryprijs 2019, Witteveen+Bos publieksfavoriet

Peutz wint juryprijs 2019, Witteveen+Bos publieksfavoriet

2 december 2019

Afgelopen vrijdag 29 november vond de Doe&Durf finale plaats tijdens congres De Ingenieuze Stad. De vijf finalisten van Doe&Durf pitchten hun idee om steden futureproof te maken. Het idee van Peutz werd bekroond met de juryprijs. Witteveen+Bos werd uitgeroepen tot publieksfavoriet.

De jury heeft het idee van Peutz, Varitherm, bekroond met de juryprijs. De jury was van mening dat dit het meest originele concept was. VariTherm biedt de mogelijkheid om de woning ‘open te stellen’ voor sneller warmteverlies vanuit de woningen naar buiten. VariTherm bestaat uit op maat geprepareerde verticale isolatiesegmenten welke door middel van motorisch aangedreven tandwielen verplaatst en in de gewenste stand gebracht worden.

De publieksfavoriet dit jaar was Witteveen+Bos met CityShaper: een web-based tool waarmee gemeenten en ontwikkelaars eenvoudig de wensen van gebruikers en bewoners in een bepaald gebied inzichtelijk kunnen maken. Daarbij zorgt de tool ook voor begrip en gedragsverandering doordat zij ook het effect van de gemaakte keuzes inzichtelijk maakt.

Juryvoorzitter Carla Moonen gaf de vijf teams mee trots op alle inzendingen en innovatieve oplossingen te zijn. Het geeft een goed gevoel dat er door de jongere generatie ingenieurs al zulke innovatieve oplossingen worden bedacht voor grootstedelijke vraagstukken én de grote maatschappelijke vraagstukken.

Opvallend vond de jury dat de meeste inzendingen op duurzaamheid waren gericht en dat meerdere teams goed hebben nagedacht over het stimuleren van gedragsverandering bij de consument.

BNR Nieuwsradio besteedde aandacht aan de twee prijswinnende ideeën in de uitzending van 2 december (vanaf min. 14).