Recircle The Olympics

Teamleden:

Erik Swart
Jolanda van Gool
Niels van Beurden
Gijs Kant
Bart Brookhuis
Marco Boogaard (teammanager)

Grontmij bemachtigde de 2e tijdens de finale van Doe & Durf. Met het inventieve en overtuigende concept “Recircle The Olympics” wist team Grontmij indruk te maken op de jury tijdens de finale op 18 maart. Het concept richt zich op kansen om bestaande investeringsprogramma’s van (semi-) overheden in de infrastructuur te combineren met korte, kostbare evenementen zoals de Olympische Spelen. Ingenieursbureaus kunnen daarmee dé toegevoegde maatschappelijke waarde leveren door het verminderen van de kosten voor de Olympische Spelen en daarmee het draagvlak voor de Spelen vergroten.

 

Draagvlak voor Olympische Spelen

In Nederland doet zich een mooie kans voor: 100 jaar na de Olympische Spelen van 1928 in Amsterdam kunnen de spelen terugkeren in 2028. Met het aantrekken van de Olympische Spelen worden tal van economische mogelijkheden gecreëerd. Draagvlak onder inwoners is echter een belangrijk criterium gebleken in de afweging om de spelen te organiseren. Slechts 28% van de Nederlandse bevolking is vóór het organiseren van de Spelen. Gestuurd door deze peilingen blies het kabinet dit sprookje een aantal jaren geleden uit.

 

Doe en Durf!

Tijdens de Doe en Durf competitie van (jong)NLingenieurs werden ingenieursbureaus uitgedaagd om met innovatieve ideeën te komen voor het organiseren van de Olympische Spelen, mochten ze tóch in 2028 in Nederland plaatsvinden. Bart Brookhuis, Niels van Beurden, Jolanda van Gool, Gijs Kant en Erik Swart zagen het gebrek aan draagvlak voor de Olympische Spelen in Nederland als de aanleiding om een innovatief concept te ontwikkelen waarmee het draagvlak vergroot kan worden.

 

Vooraf verkocht en herbruikbaar

Het Grontmij-team diende het concept ‘Recircle the Olympics’ in en bracht daarmee het circulaire inkopen en bouwen een stap verder. Sleutelwoorden waren ‘vooraf verkocht’ en ‘herbruikbaar’. Hoe mooi zou het zijn als je bestaande investerings- en onderhoudsprogramma’s van (semi-) overheden kunt koppelen aan kostbare evenementen? Om leegstand en laagwaardig hergebruik van bouwwerken en infrastructuur na afloop van de Olympische Spelen te voorkomen, neem je bij aanvang ervan de daadwerkelijke vraag naar infrastructuur en bouwwerken in Nederland direct als uitgangspunt. Welke bruggen hebben we nodig vlak na 2028? En welke dakconstructies? Welke tribunes? Met deze elementen bouw je wat nodig is voor de Olympische Spelen om ze ná het evenement op de juiste plek te plaatsen.

 

Mooie kansen voor Grontmij

Naast de synergie van het combineren van investeringsgelden en het reduceren van maatschappelijke kosten, biedt het concept ons mooie kansen. Na de wedstrijd is Grontmij met meerdere potentiële ‘afnemers’ in gesprek geraakt. Het concept kan namelijk ook op andere korte en kostbare evenementen toegepast worden. Grontmij brengt de juiste partijen bij elkaar, ontwerpt en zorgt voor een juiste borging van wensen en eisen (vanuit het evenement en van de definitieve gebruiker) tijdens het ontwerpproces.