De nieuwe kinder- en jeugdkliniek van Emergis in Kloetinge die eind maart werd geopend, dankt zijn leven aan een donor. Geen gulle mecenas, maar een donorgebouw.

De deels nieuwgebouwde en deels gerenoveerde kliniek is voor een groot deel gebouwd met materialen van het districtskantoor van Rijkswaterstaat in Terneuzen dat plaats moest maken voor een nieuwe zeesluis. Deze operatie leverde het eerste circulaire zorggebouw van Nederland op.

De houten draagconstructie, ontworpen door ABT en adviesbureau Lüning, vormt de ruggengraat van dit nieuwe energiezuinige gebouw. Het houten skelet is zorgvuldig geoogst uit het donorgebouw en alle bruikbare balken en kolommen zijn geïnventariseerd. Op basis van dat aanbod hebben de ingenieurs van ABT en Adviesbureau Lüning een draagconstructie voor het nieuwe gebouw gemaakt. Daarin zijn de ‘littekens’ van het vorige leven in het zicht gelaten.

Naast de draagbalken zijn ook kozijnen, deuren en zonneschermen uit het donorgebouw getransplanteerd. De shingles, de houten plankjes die dienen als gevelbekleding, leiden inmiddels zelfs een derde leven. Voordat deze plankjes van de Azobé-houtsoort op de gevel van het donorgebouw van Rijkswaterstaat zaten, deden ze dienst als meerpaal.

Het project Emergis Kloetinge laat zien dat er veel meer mogelijk is met vrijkomende materialen uit bestaande gebouwen die binnenkort worden gesloopt.