AVG wetgeving

22 juni 2018

Sinds 25 mei 2018 geldt de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG). Deze wetgeving zorgt ervoor dat in de hele EU dezelfde privacywetgeving geldt. Dit betekent dat alle organisaties die werken met persoonsgegevens aan de nieuwe regels moeten voldoen. De wet dwingt organisaties om een aantal zaken rondom bescherming van persoonsgegevens te regelen en vast te leggen.

De wetgeving heeft meer voeten in de aarde dan in eerste instantie gedacht. Een goed voorbeeld is het registreren bij events dat iemand met een rolstoel komt of vegetarisch is. Dat is niet meer vanzelfsprekend. Dit zijn bijzondere persoonsgegevens en het is nu bij wet verboden deze gegevens te verwerken en te bewaren. Het is ook niet meer mogelijk een nieuwsbrief of mailing aan iemand versturen zonder dat daar toestemming voor is gegeven en deze toestemming correct is geregistreerd. Het is bij wet verboden om gegevens die voor een bepaald doel zijn ontvangen te gebruiken voor een ander doel of om gegevens met andere mensen te delen zonder dat daar een overeenkomst tegenover staat. Tot slot is iedere organisatie verplicht Privacybeleid te hebben. Dit beleid moet altijd toegankelijk en inzichtelijk zijn voor personen waarvan persoonsgegevens in bezit zijn of gebruikt worden door de organisatie.

Koninklijke NLingenieurs heeft voor haar leden afspraken gemaakt met de Stichting AVG voor verenigingen. Leden krijgen 50% korting op het gebruik van het Stappenplan AVG-programma. Dit AVG-programma biedt een praktisch online stappenplan om te voldoen aan de eisen van de nieuwe privacywet AVG en is permanent beschikbaar zodra u deelneemt. Hierdoor blijft u op de hoogte van alle aanpassingen en nieuwe ontwikkelingen binnen de AVG wetgeving.

Leden van Koninklijke NLingenieurs, die vragen hebben naar aanleiding van dit bericht of interesse hebben om gebruik te maken van het AVG stappenplan, kunnen contact opnemen met onze manager Verenigingszaken, Ellen Smit via ellen.smit@nlingenieurs.nl of 06 – 25 180 597.