Blog Carla Moonen in Cobouw: Relevant

11 februari 2019

 Relevant

 

Als voorzitter van Koninklijke NLingenieurs vind ik verbinding met de eigen leden belangrijk. Van ieder bedrijfsbezoek word je wijzer en ieder bezoek helpt om als brancheorganisatie beter je aanbod te laten aansluiten op de vragen die bij de leden leven. Ik ben trots op de ingenieursbedrijven, hoe ze zich doorontwikkelen en steeds weer aanpassen aan de veranderende omgeving. Een onderwerp dat tijdens mijn bedrijfsbezoeken steevast op tafel komt, is het tekort aan technische medewerkers.

Bijna alle ingenieursbedrijven hebben er last van. De uitdagingen door de klimaatverandering, de energietransitie en een betere bereikbaarheid van stad en land vragen om goed opgeleide ingenieurs. Mensen die technische oplossingen kunnen ontwikkelen, die kunnen combineren uit verschillende vakgebieden en kunnen werken met de razendsnelle ontwikkelingen op het gebied van data, ICT en artificial Intelligence.  Ze kunnen direct aan de slag bij de ingenieursbedrijven om een bijdrage te leveren aan de inrichting van Nederland of elders in de wereld.

In de dagelijkse werkelijkheid zijn deze goed opgeleide ingenieurs steeds moeilijker te vinden. Ook al is de instroom van technische studenten fors toegenomen en werken bedrijven, onderwijsinstellingen en regionale overheden steeds beter samen in het Techniekpact, er zijn nog steeds tekorten.

Nu dragen ingenieursbedrijven en de branche graag zelf bij aan de oplossing. Een mooi initiatief was dat van Ingenieurs- en adviesbureau Antea Groep. Zij openden een pop-upstore op Utrecht Centraal waar het bureau een week lang een breed publiek liet kennismaken met de ingenieurswereld. Van het werk achter de schermen naar het werk laten zien vóór de schermen. Dat spreekt aan.

De jonge ingenieurs, vertegenwoordigd in JongNLingenieurs, dragen ook hun steentje bij. Zij laten de student van morgen, tijdens een activiteit als de collegetours, kennismaken met het werk van de ingenieur. Zo komen de jongeren die voor een studiekeuze staan uit eerste hand te weten wat het vak inhoudt.

Maar, er is meer nodig. De goede resultaten uit het Techniekpact dienen nu versneld uitgerold te worden. De instroom in de bèta-techniek dient niet begrensd maar juist gestimuleerd te worden. Ik gun iedereen met interesse in de bèta-techniek die kans, omdat ik uit eigen ervaring kan ik zeggen dat dit tot mooie functies en maatschappelijk relevant werk leidt.

Lees de blog op Cobouw.nl.