Collegetour JongNLingenieurs met Michèle Blom

19 juni 2019

Na een succesvolle editie in 2017 was het de hoogste tijd voor een nieuwe editie van College Tour by JongNLingenieurs. Met enige trots kreeg JongNLingenieurs het voor elkaar om Michèle Blom, Directeur-Generaal bij Rijkswaterstaat, enthousiast te maken om als gast aanwezig te zijn bij deze editie.

Onder begeleiding van dagvoorzitter Remco Hofstede werd Michèle Blom aan de tand gevoeld over haar persoonlijke visie en uitdagingen in haar rol als Directeur-Generaal bij Rijkswaterstaat. Daarnaast waren we nieuwsgierig naar haar visie op de rol van jonge ingenieurs bij de huidige en toekomstige maatschappelijke uitdagingen.

Samen met 50 enthousiaste young professionals van verschillende lidbureaus van NLingenieurs kwam er een interactieve en  inspirerende dialoog op gang rondom de  thema’s:

Regie over werk & leven
Er wordt een steeds groter beroep gedaan op de eigen verantwoordelijkheid van het individu in relatie tot werk en ontwikkeling. Je word nu al geacht na te denken over het werk wat je straks gaat doen. En waar je dat gaat doen. Plannen en vooruitzien, ook in relatie tot ouder worden en vitaliteit. 

Werk en menselijkheid
Als robots en kunstmatige intelligentie werk gaan overnemen, komt daar nieuw werk voor terug. Hoeveel precies weten we nog niet en wat precies ook niet. Wat we wel weten, is dat de menselijke factor in werk gaat veranderen. Aan de ene kant wordt deze wellicht minder relevant omdat machines taken overnemen, aan de andere kant groeit de waarde van menselijkheid juist als machines een steeds dominantere rol gaan spelen in onze dagelijkse omgeving.

Het aanzien van ons werk
Wie werkt, hoort erbij.  Als je een baan hebt, dan heb je toegang tot netwerken, een hogere sociale status en allerlei bijkomende geluksfactoren. Werk biedt status en stof om over te praten. Meedoen leidt tot waardering.

Michèle Blom gaf een aantal inspireerde boodschappen mee aan de jonge ingenieurs van vandaag:

”Leef in het hier & Nu”
We schetsen met elkaar het beeld dat iedereen zijn eigen carrière kan bepalen en daarbij iedereen naar de top moet en wil. Michèle Blom geeft hierbij de boodschap aan de young professionals om niet te veel na te denken over je loopbaan en carrière, de wereld om ons heen is onzeker en het hebben van complete regie  op je leven, loopbaan en carrière is een illusie. Kies ervoor om te leven in het hier en nu en ga juist voor plezier, kwaliteit en leren. Stel jezelf dus ook met regelmaat de vraag: “Waar haal ik lol uit?” en ga daarvoor. 

”Lef & Durf”
We staan als maatschappij voor enorme uitdagingen waarbij zowel opdrachtgevers als opdrachtnemers hier de komende jaren mee te maken krijgen. Michèle Blom geeft hierbij de boodschap aan young professionals dat zij de groep mensen zijn die nog alles kunnen zeggen en hier dus ook gebruik van moeten maken! Ze doet de oproep op medestanders te verzamelen en rebelse voorstellen te doen (zowel binnen de eigen organisaties als richting de opdrachtgevers). Kom vol lef me inhoudelijke ideeën en doe een stap naar voren, de ingenieursbureaus moeten niet bang zijn om lef te tonen en mogen best met gewaagdere plannen komen. Ook Rijkswaterstaat heeft deze rebelse voorstellen, lef en ideeën vanuit de ingenieursbranche nodig om de uitdagingen waar zij voor staan op te lossen. 

Met dank aan Michèle Blom, Remco Hofstede & alle aanwezigen kijken wij terug op een inspirerende editie van Collegetour by JongNLingenieurs!

Ben jij er volgende keer bij?
Kon je niet aanwezig zijn bij deze Collegetour? Meld je dan aan op de nieuwsbrief, zodat je direct op de hoogte bent van alle komende evenementen van NLingenieurs en JongNLigenieurs.