Column Cobouw Sytske Stuij: Vlotte nerds met superkrachten

15 mei 2018

Vlotte nerds met superkrachten

“De ingenieur: bezitter van de academische graad, gelijkwaardig aan master, van een technische universiteit en de landbouwuniversiteit of hun voorlopers.” Dat is de huidige betekenis van de ingenieur volgens de Van Dale, maar eigenlijk zou daar aan toegevoegd moeten worden “…,vlotte nerds met superkrachten!

Wereldvreemd?

Wellicht staan de vraagtekens nu op je voorhoofd, maar bekijk het eens vanuit het volgende perspectief: als ingenieur zijn we allemaal best wel een nerd. We zijn erg nieuwsgierig, toegewijd, willen graag weten hoe zaken in elkaar zitten, hoe de dingen om ons heen werken en hoe we problemen kunnen oplossen. Dit doen we zeker niet stilletjes teruggetrokken in een hoekje achter onze laptops, waaraan meestal wordt gedacht bij het woord nerd. Nee, wij ingenieurs zijn vlótte nerds. Wij verzinnen oplossingen om de wereld beter, mooier en duurzamer te maken. Wij zijn betrokken bij de wereld om ons heen en maken daar ook contact mee. Vlotte nerds dus! Verre van wereldvreemd.

En nu die superkrachten, want met alleen vlot komen we er niet. We gebruiken onze technische inzichten en analytisch vermogen om waanzinnige oplossingen te verzinnen en te ontwerpen: onze superkrachten! Kijk maar om je heen. Het water houden we buiten de deur met onze keringen, dat vergt behoorlijk wat superkracht. De wegen waarop je elke dag rijdt, worden met elkaar verbonden door ingenieuze knooppunten, ook daar zijn superkrachten voor nodig. Maar we houden ook bruggen overeind, zorgen voor een goede infrastructuur, bouwen nieuwe eilanden, optimaliseren processen op vliegvelden, … En dat allemaal met de superkrachten van de vlotte nerd!

Digitale uitdaging

Zonder al die superkrachten zag de wereld om ons heen er heel anders uit. Ook nu, in een tijdperk van digitalisering, kunnen wij als vlotte nerds onze superkrachten verder versterken. We bedenken slimme digitale tools om ons werk beter en efficiënter te maken, maar bovenal om onze samenleving verder te ontwikkelen en duurzamer te maken.

Ook de jonge vlotte nerd heeft deze digitale superkrachten al goed ontwikkeld. Dit is te zien in alle  innovatieve ideeën van de Doe & Durf Challenge. Dé wedstrijd voor jonge ingenieurs, georganiseerd door JongNLingenieurs. Uiteenlopende innovatieve concepten zijn afgelopen weken ingestuurd: slimme apps om de omgeving te betrekken of wegen te inspecteren, inventief gebruik van drones, efficiënter gebruik van de openbare ruimte en het verduurzamen van daken.

Hier blijkt maar weer uit hoe ontwikkeld onze superkrachten zijn als (jonge) vlotte nerd. De ontknoping laat nog even op zich wachten. Op donderdag 24 mei, tijdens het ingenieursdiner, wordt bekendgemaakt welk team met haar innovatieve idee de Challenge wint.

In die tussentijd, kijk eens om je heen! We mogen al hartstikke trots zijn op alle mooie dingen die wij als (jonge) ingenieur hebben bereikt, ontwikkeld en bewerkstelligd. En bedenk dan; hoe kunnen wij er blijvend voor zorgen dat straks in de Dikke van Dale bij ingenieur staat: bezitter van de academische graad, gelijkwaardig aan master, van een technische universiteit en de landbouwuniversiteit of hun voorlopers. Vlotte nerd met, digitale, superkrachten.”

Volg de finale van de Doe&Durf Challenge live via instagram @jongnlingenieurs of houd de website www.doeendurf.nl in de gaten!

Auteur: Sytske Stuij (RHDHV) namens JongNLingenieurs – Koninklijke NLingenieurs.


Ted-talk over superhelden

De wetenschap komt steeds dichter bij het punt waarop mensen (een deel van) de krachten van superhelden kunnen krijgen. TU Delft-onderzoeker Barry Fitzgerald, zelf groot fan van alles wat met superhelden te maken heeft, praat je bij over de stand van zaken in deze heldere Ted-talk.