Column Cobouw: Welzijn is een werkwoord
Tijdens het laatste, uiteraard online, corona-overleg van Koninklijke NLingenieurs werd ‘het’ weer heel duidelijk. Heel efficiënt werden de directeuren van de Nederlandse ingenieursbureaus bijgepraat op actuele thema’s als de lobby-agenda voor de formatie, ontwikkelingen in het stikstofbeleid en het steunpakket vanuit de overheid.
Belangrijke en essentiële informatie, maar ik vond het persoonlijk heel interessant om te zien wat er gebeurde toen de agenda werd losgelaten. De simpele vraag: hoe gaat het nu met jou, persoonlijk, en hoe gaat het met je werknemers, maakte veel los. Er ontstond een boeiend gesprek, met veel interactie, (h)erkenning en waardevolle best-practices.
We zijn in Nederland erg efficiënt en functioneel, en we dachten dat we de grens wel hadden bereikt. Maar, corona heeft ons laten zien dat het nóg efficiënter kan. Geen woon-werkverkeer, internationale zakenreizen of fysieke bijeenkomsten, maar efficiënt online vergaderen is Het Nieuwe Werken. Geen koetjes en kalfjes, geen afleiding door een koffiemomentje. Weg interactie, dynamiek, verbondenheid, fun en, last but not least, begrip. Want, vaak ontstaat door goede interactie, met ruimte voor kritiek, humor, emotie en nuance, waardevolle feedback. En daarmee betere, doordachte, integrale en gedragen oplossingen.
Dus ja, als directeur van een aantal middelgrote ingenieursbureaus maak ik me zorgen over het welzijn van mijn werknemers. Altijd al, maar sinds de digitalisering van vrijwel iedere interactie meer dan ‘normaal’. Want, net als dat niet iedere thuissituatie geschikt is als werkplek, zijn interacties vaker niet dan wel te vangen in een online meeting. Het vraagt aandacht en maatwerk om het welbevinden van onze ingenieurs te verbeteren, zoals lector Jaap van der Stel zegt: ‘welzijn is een werkwoord’. We beginnen de (middel)lange effecten van het gemis aan sociale interactie te voelen, als mens én als ingenieur.
In de verdere digitalisering is meer aandacht nodig voor de ontwikkeling van (tools voor) sociale interactie. En moet de efficiënte meer digitale manier van werken ook sociaal ingebed worden. Want, hoe raar het ook klinkt; koetjes en kalfjes en een zekere mate van inefficiëntie leiden tot meer welzijn. Ingenieurs die zich ‘goed voelen’, in verbinding met elkaar staan en echte dynamiek ontwikkelen, meer creativiteit én productiviteit. Noodzakelijk om tot toekomstbestendige oplossingen te komen voor de grote maatschappelijke vraagstukken, die zowel een technologische als sociale component hebben!
William Sanders, vicevoorzitter Koninklijke NLingenieurs