Een dag waarop we ons bleven verwonderen!

Congres Koninklijke NLingenieurs en winnaars Doe&Durf competitie 2019

3 december 2019

Congres De Ingenieuze Stad
Afgelopen vrijdag, 29 november 2019, vond voor de tweede keer congres De Ingenieuze Stad van Koninklijke NLingenieurs plaats. Een congres voor leden én niet leden als opdrachtgevers, kennisinstellingen, studenten en overige geïnteresseerden. Een dag lang hebben de deelnemers aan het congres kennis opgedaan over de grote maatschappelijke vraagstukken waar we met zijn allen antwoord op zoeken. Bestuursvoorzitter van Koninklijke NLingenieurs Carla Moonen was er in haar openingsspeech heel duidelijk over: we kunnen deze complexe vraagstukken niet als branche alleen oppakken, we moeten de samenwerking zoeken verschillende partners als opdrachtgevers en kennisinstellingen.

Congresprogramma
Sprekers Peter Glas (Deltacommissaris), Gerard van der Steenhoven (directeur KNMI), Prof. Dr. Gert-Jan Hospers (bijzonder hoogleraar Transitie in Stad en Regio aan de Radboud Universiteit en economisch geograaf aan de Universiteit Twente), Emiel Reiding (directeur Nationale Omgevingsvisie) en directeur van Koninklijke NLingenieurs Jacolien Eijer, namen tijdens de ochtend de deelnemers mee in de urgentie van de vraagstukken, de inrichting van onze leefomgeving en het feit dat we in de zoektocht naar de antwoorden moeten blijven kijken naar de menselijke maat. Jacolien Eijer: “Wat mij betreft is een ingenieuze stad, een stad die in balans is”.

De middag van het congres was gereserveerd voor interactieve sessies. Deelnemers hadden de keuze uit het bijwonen van interviews à la het zomergastenformat of een Lagerhuisdebat. Onderwerpen op het programma waren: de veranderde rol van de ingenieur, verdichtingsopgave in stedelijk gebied, taboes rondom (duurzame) mobiliteit en durf te innoveren. Dat laatste onderwerp werd met name vormgegeven door de jonge ingenieurs binnen de branchevereniging: de genomineerden voor de Doe&Durf competitie 2019. De Doe&Durf competitie is voor medewerkers van leden jonger dan 35 jaar en is gericht op innovaties die ontstaan door buiten de gebaande paden te denken. Tijdens dit lustrumjaar (vijfde editie) waren er tien inzendingen, maar mochten vijf genomineerde teams hun ideeën tijdens het congres aan de jury én publiek pitchen.

Winnaars Doe&Durf 2019
Via een livestemming beslisten de congresdeelnemers welk team de publieksprijs naar huis mocht meenemen. Het team van ingenieursbureau Witteveen+Bos Raadgevende ingenieurs b.v. werd zo verkozen tot publieksprijswinnaar 2019. Dit team ontwierp een web-based tool – CityShaper – waarmee gemeenten en ontwikkelaars eenvoudig de wensen van gebruikers en bewoners in een bepaald gebied inzichtelijk kunnen maken.

De jury koos na beraad unaniem voor de inzending van het team van adviesbureau Peutz. Zij hebben als uitgangspunt voor hun innovatie het ontstaan van hitte-eilanden in stedelijke gebieden genomen. De zomers worden langer en warmer en de hitte verdwijnt minder snel uit stedelijk gebied dan uit open gebieden. Daarbij worden huizen steeds beter geïsoleerd en luchtdicht gemaakt waardoor de warmte nog lang in huis voelbaar blijft. Een passende oplossing volgens Peutz is hiervoor VariTherm: variabele volautomatische isolatie. Toe te passen op en in bestaande én nieuwbouw.

BNR Nieuwsradio besteedde aandacht aan de twee prijswinnende ideeën in de uitzending van 2 december (vanaf min. 14).

Juryvoorzitter Carla Moonen gaf de 5 teams mee trots te zijn op alle inzendingen en innovatieve oplossingen. Het is geeft een goed gevoel dat er door de jongere generatie ingenieurs al zulke innovatieve oplossingen worden bedacht voor grootstedelijke vraagstukken én de grote maatschappelijke vraagstukken.

Samengevat kijkt Koninklijke NLingenieurs met trots terug op een prachtige congresdag. Het congres De Ingenieuze Stad komt zeker terug, locatie en definitieve datum worden op een later moment bekendgemaakt.

Bezoekers aan het congres krijgen de foto's nog toegestuurd. Hieronder een alvast een kleine sfeerimpressie.