afbeelding voor post: Crisistijden en het belang van een vitale omgeving

Crisistijden en het belang van een vitale omgeving

6 april 2020 Digitalisering

Crisistijden en het vitale belang van een gezonde omgeving

--Door Başak Karabulut [brancheambassadeur Gezonde & Duurzame Gebouwde Omgeving]--

Waar word je als mens blij van? Of angstig? Wat geeft je energie en wat niet? En wat voor invloed heeft je omgeving daarop? Vragen die op dit moment veel gesteld worden. Door de situatie rondom het Coronavirus worden we verplicht in een situatie te leven waar we zelf niet voor kiezen. Zoals bijvoorbeeld thuiswerken. Ineens zit ik, voor waarschijnlijk een langere tijd, alleen achter mijn bureau. Ik mis het contact met mijn collega’s op kantoor daarom fleurde ik de ruimte binnenshuis op met planten en bloemen. Groen en kleur geven me een beter gevoel. Op dit moment is het goed voor onze gezondheid en voor de gezondheid van anderen om thuis te werken, maar het doet mij beseffen in wat voor dynamiek ik eigenlijk leefde en hoe dat ineens stil kan staan.

Tijdens de digitale overleggen met collega’s zie ik kinderen spelen in beeld en realiseer ik me hoe dicht we op elkaar leven. Niet alleen binnenshuis, maar ook buitenshuis. De maatregelen om de gevolgen van het Coronavirus te spreiden, zorgen ervoor dat we meer dan ‘anders’ op dezelfde plek ontspanning proberen te zoeken. Thuis wat je veilige omgeving hoort te zijn is nu je werkomgeving, je sportschool, je ziekenhuis en nog veel meer. Volle speeltuinen, (stads)parken en natuurgebieden bepalen momenteel het beeld. De huidige situatie laat duidelijk zien dat we, vooral in stedelijk gebied, behoorlijk ingeleverd hebben op ruimte om te ontspannen. Te rennen, bewegen. Even los te komen van de drukte en zorg van alledag.

Het Coronavirus zorgt ervoor dat ik, en met mij nog veel anderen, bewust wordt van wat voor impact zo’n virus heeft. Ik ben tevreden met mijn woning en nu ik meer tijd binnenshuis dan buitenshuis doorbreng is het een veilige omgeving waar ik blij mee ben. Maar, mijn woning heeft een kleine buitenruimte en is gelegen in het centrum van Rotterdam. Daarmee word ik bewuster van het feit hoe fijn het is als je een buitenruimte met veel groen hebt, vogels hoort fluiten, een frisse neus kan halen en eventueel kan sporten. Een tuin, een grasveld op het dak of een binnentuin. Een gezonde duurzame gebouwde omgeving is crucialer dan ooit geworden.

Ik hoop dat we over enige tijd kunnen zeggen dat de verspreiding van het Coronavirus is afgevlakt, maar zullen we waarschijnlijk ons leven – onze levensstijl - voorlopig nog moeten aanpassen aan de situatie om onze gezonde leefomgeving weer op te bouwen. Ik ben afgelopen weken met mijn neus op de feiten gedrukt en wil de vastgoedontwikkelaars dan ook graag meegeven: laten we in de (her)ontwikkeling van bestaande,- en nieuwbouw de wensen van de gebouwgebruiker, gebaseerd op de ervaringen van afgelopen weken, nog meer meenemen!  

 

 

×

Aanmelden nieuwsbrief