CrowdCreation gaat verder als spin-off van Arcadis

27 februari 2019

Het team dat in 2018 de Doe & Durf competitie van JongNLingenieurs heeft gewonnen, gaat verder als spin-off van Arcadis. Het voltallige team dat sinds het eerste begin het idee vormde, zal zich in blijven zetten om participatie en co-creatie binnen projecten en initiatieven vorm te geven.

In het afgelopen jaar is er vanuit gemeenten, ontwikkelaars en binnen Arcadis veel interesse geweest in CrowdCreation. “We zullen in de komende periode veel meer initiatieven zien waarbij participatie van belang is, zeker als het gaat om complexe vraagstukken waarbij we niet zonder de kennis en steun van inwoners, bedrijven en organisaties kunnen, zoals bij de energietransitie”, aldus Joost Kuckartz. “Door als eigen bedrijf zelf verder te gaan kunnen we veel sneller inspelen op de vraag en zijn we niet gebonden aan één ingenieursbureau en hopen we CrowdCreation zo snel mogelijk als pilot bij een project te kunnen draaien”.

Het team was al meerdere maanden een startup binnen Arcadis en zal ook zo verder opereren. De vijf Arcadis collega’s komen allen uit verschillende teams, hebben allen een andere teamleider en ondanks dat ze allen in Amersfoort gestationeerd zijn, zitten ze allen op verschillende verdiepingen. “Juist door het hebben van de gevarieerde kennis vormen we een perfect team. Het afgelopen jaar heeft laten zien dat we elkaar perfect aanvullen, en nu kunnen we sneller stappen zetten”.

De Doe & Durf competitie heeft het CrowdCreation team in korte tijd veel inzicht gegeven in de wereld van omgevingsmanagement. “We weten dat de nieuwe Omgevingswet veel verandering met zich mee zal brengen bij zowel gemeenten als initiatiefnemers. Een belangrijke pijler hierin is participatie. De actieve rol van de gemeenten omtrent participatie zal verschuiven naar de initiatiefnemers, zij zullen zelf verantwoordelijk worden voor het faciliteren van participatie en dit aan de gemeenten moeten motiveren om een vergunning te verkrijgen. Dit vraagt om tools en nieuwe participatievormen om de kennis en ervaringen van de inwoners, organisaties en bedrijven op te halen. Vandaag de dag blijft het vaak bij inspraakavonden en informatiesessies, en met CrowdCreation willen we hier co-creatiesessies van maken”.

Binnen Arcadis is er veel aandacht geschonken aan het verder helpen van CrowdCreation. Het idee is al verscheidene keren binnen tenders aangeboden, en verdere ontwikkeling van de demo en het platform heeft plaatsgevonden. Vanuit business development is hulp gekomen, en naast de winnende pitch voor de Doe & Durf competitie hebben ook de leiders van Arcadis een pitch mogen ontvangen. Rik Menten, directeur business development: “Sinds de competitie heb ik het team begeleid om een sluitende business case te maken. Ik ben er trots op dat ze als spin-off verder gaan, en als Arcadis zullen we zeker blijven betrekken en steunen. Ik hoop dat we in de toekomst nog meer van dit soort teams zullen zien”.

De vijf Arcadis collega’s zullen niet zullen Arcadis zeker niet verlaten, maar zullen de ontwikkeling in eigen tijd als apart bedrijf oppakken. “Wij geloven in co-creatie, en zo kijken we ook naar het vervolg van CrowdCreation. We willen samen met partners en klanten verder ontwikkelen. Participatie vraagt immers om maatwerk en daar denken wij graag in mee. Door zowel voor Arcadis als CrowdCreation te werken creëren we een win-win situatie”.

Voor meer informatie over CrowdCreation, bezoek www.crowdcreation.net of contact Joost Kuckartz: joost@crowdcreation.net, 06 5117 4245.