afbeelding voor post: Column Cobouw Een realistische activist

Column Cobouw Een realistische activist

9 augustus 2022

Een realistische activist

Zomer! Terwijl ik dit schrijf, kijk ik uit op de Kalmarsund, een water tussen Zuid-Zweden en het eiland Øland. Het is hier heerlijk weer, terwijl Nederland met een groot deel van Europa zucht onder een extreme hittegolf. Ik zit in een reflectieve modus. Na een lekker lange vakantie zal ik starten met twee nieuwe functies. Naast een nieuwe baan ben ik  benoemd tot president van KIVI. Ik mag me dus blijven inzetten voor ingenieurs in Nederland.

Tijdens een kennismaking met de ledenraad van KIVI werd mij de vraag gesteld of ik me schaar onder de realisten of activisten in relatie tot klimaatverandering. Ik vond het een verrassende vraag. Ik weet niet zo goed wat ik ervan moet vinden. Ik maak me zorgen om onze planeet. Ik baseer me, naast berichten in de media, op informatie van wetenschappers en van deskundigen uit mijn netwerk. Ik zie dat alles waar wetenschappers al jaren voor waarschuwen op dit moment gebeurt. Toch zijn er genoeg belezen, verstandige mensen die in twijfel trekken of deze veranderingen wel door menselijk handelen zijn veroorzaakt en of het allemaal wel zo erg is.

De activist in mij herkent hierin een vertragingstactiek. De realist in mij waardeert de tegengestelde inzichten. Door alle inzichten te gebruiken wordt ons begrip van de situatie alleen maar beter. Zo werkt de wetenschap.

De crux zit hem in het tempo. Kunnen we ons nadere bestudering van de situatie veroorloven of moeten we vol in actie komen zonder onomstotelijk bewijs hoe snel het zal gaan? Die vraag vind ik makkelijk te beantwoorden. Als de signalen zó duidelijk zijn, dan moet je  handelen. Tegelijkertijd houd ik oren en ogen open voor tegengestelde inzichten.  Het stelt mij gerust dat veel leden van Koninklijke NLingenieurs er hetzelfde inzitten. Ik hoop dat ze op luid activistische wijze met realisme pleiten voor versnelde aanpak van de duurzaamheidsuitdagingen. Ik dank hen voor alle inspiratie in de afgelopen jaren!

Jacolien Eijer – de Jong

Directeur Koninklijke NLingenieurs

 

 

×

Aanmelden nieuwsbrief