Inschrijving De Vernufteling geopend!

21 augustus 2018

Koninklijke NLingenieurs organiseert jaarlijks 2 grote eigen evenementen: de uitreiking van De Vernufteling en het congres ‘De ingenieuze Stad’. Dat laatste event staat gepland voor 28 maart 2019, later dit jaar volgt daarover meer informatie. In het najaar staat de uitreiking van De Vernufteling op het programma. Om precies te zijn op 29 november 2018.

De Vernufteling

De Vernufteling is dé prijs voor het meest innovatieve project in de branche. Maar, wat is nu eigenlijk het vernuft van een gebouw, brug (3D geprint), fietsverbinding, sluis of haven? Wat is de techniek achter het project? Welke, technische, oplossing biedt het project de samenleving? Wil een project meedingen naar De Vernufteling dan moet de inzending economisch en maatschappelijk belang hebben en natuurlijk vernuft uitstralen.

De Vernufteling wordt sinds 2005 door Koninklijke NLingenieurs uitgereikt. In de afgelopen jaren hebben meer dan 83 ingenieursbureaus, samen goed voor ongeveer 376 ideeën, projecten en oplossingen, meegedongen naar De Vernufteling. In 2017 ontvingen wij 17 inzendingen.

Dingt jouw organisatie dit jaar mee naar de hoofdprijs? Heeft je organisatie een project dat voldoet aan de criteria? Stuur je inzending dan NU in! Mail je inzending naar vernufteling@nlingenieurs.nl.  Inschrijving kan tot en met 5 oktober a.s. Wil je weten of je inzending aan de criteria voldoet? Hieronder lees je meer over de criteria voor deelname.

De jury hanteert een viertal criteria bij het beoordelen van projecten:

 • Innovatief
  Het project introduceert iets nieuws en is praktisch toepasbaar;
 • Economische waarde
  Er is een markt voor het project en het heeft export-potentie;
 • Technologisch geavanceerd
  De gebruikte techniek is van hoge kwaliteit en patenteerbaar, dus niet eerder bedacht;
 • Maatschappelijke waarde
  Het project levert een bijdrage aan het oplossen van een maatschappelijk probleem en draagt bij aan de uitstraling van het ingenieursvak.

Kijk hier voor uitgebreide criteria.

Format

De inzendingen mogen worden aangeleverd op vier A4’tjes met een omschrijving van het project en wat het betekent voor de vier criteria. De finalisten mogen bovendien nog een filmpje van maximaal 2 minuten opsturen, dat ze zelf moeten (laten) vervaardigen.

Jury

Uit alle inzendingen wordt een selectie gemaakt van de meest kansrijke projecten. Een vakjury kiest daar de winnaar van De Vernufteling 2018 uit. Daarnaast is er een publiekswinnaar via een webverkiezing. De jury zal binnenkort bekend gemaakt worden.