Doe&Durf competitie voor jonge ingenieurs gaat weer van start

14 augustus 2019

Ingenieurs tot 36 jaar kunnen hun creatief oplossingsvermogen weer tonen tijdens de Doe&Durf competitie. De inschrijving voor de 5e editie van Doe&Durf, dé competitie voor jonge ingenieurs gericht op innovatie en profilering, is geopend. (Lid)bedrijven van Koninklijke NLingenieurs kunnen zich van 14 augustus tot en met 30 september 12.00 uur inschrijven. De finalisten strijden om de jury- en publieksprijs tijdens het Koninklijke NLingenieurs congres De Ingenieuze Stad op 29 november in Pakhuis de Zwijger in Amsterdam.


De innovatiekracht van jongeren
Binnen de Doe&Durf competitie staat de innovatiekracht van de jonge ingenieur tot 36 jaar centraal. “Het is een competitie waarbij je vrijwel grenzeloos creatief mag denken en lef kunt tonen zonder dat er directe gevolgen zijn. Jongeren bezitten een grote hoeveelheid innovatiekracht door de manier waarop zij dingen aanpakken; de doorontwikkeling gebeurt gaandeweg de planvorming zonder vooraf een heel plan uit te werken. Daarbij zijn we opgegroeid in een digitale wereld, een prettig voordeel binnen een innovatieproces aangezien de technologie de afgelopen decennia in rap tempo is ontwikkeld”, zegt Sytske Stuij, bestuurslid van jongNLingenieurs.

Van idee tot doorontwikkeling
“Om de ideeën naar een hoger niveau te tillen en de kans op doorontwikkeling te vergroten, organiseren we twee workshops voor de deelnemers. We kunnen in ieder geval al verklappen dat Dorit Roest, oprichtster van TIM (The Influencers Movement), een workshop verzorgt om een start-up mindset bij de deelnemers te creëren. De andere workshop houden we nog even geheim”, vervolgt Stuij.  

Er zijn al een aantal mooie voorbeelden te noemen van producten die zijn doorontwikkeld na de competitie. Wat ooit begon als een idee voor Doe&Durf is bij ingenieursbureaus als Sweco (winnaar 2017 met Staat van je Straat) en Arcadis (winnaar 2018 met CrowdCreation) doorontwikkeld tot een volwaardig product waaruit samenwerking met diverse opdrachtgevers is voortgevloeid.

Futureproof stad
Dit jaar is het vraagstuk aan jonge ingenieurs: ‘welke superkrachten zijn nodig voor een futureproof stad?’. Hoe zorgen we dat de stad futureproof wordt op het gebied van mobiliteit, energietransitie en klimaatadaptatie. Hoe zorgen we voor een gezonde en duurzame gebouwde omgeving die leefbaar is voor iedereen?  

Stimuleren samenwerking branche
Aan de competitie kunnen ook bedrijven meedoen die geen lid zijn van Koninklijke NLingenieurs. “Er zijn misschien kleinere bedrijven die graag willen meedoen, maar onvoldoende mankracht hebben. Of misschien wil een organisatie samenwerkingspartners of andere relevante specialisten aan het team toevoegen. Dat mag en die samenwerking stimuleren we graag. Voorwaarde is wel dat er minimaal twee teamleden lid zijn van de brancheorganisatie. Dus zoek de samenwerking op en dien een idee in. Wij geven jullie een podium om het idee met de ingenieursbranche te delen.”

Meer informatie
Inschrijven is mogelijk tot 30 september 12.00 uur. Voor meer informatie: www.doeendurf.nl.