afbeelding voor post: Kennismaken met Bert Frowijn, directeur Aveco de Bondt

Kennismaken met Bert Frowijn, directeur Aveco de Bondt

28 maart 2025

Sinds wanneer ben je directeur van Aveco de Bondt?

 

In september 2024 ben ik gestart als algemeen directeur van onafhankelijk advies- en ingenieursbureau Aveco de Bondt.

 

Zou je je even kort kunnen voorstellen?

 

Voordat ik bij Aveco de Bondt startte was ik Commercieel Directeur bij Twence, de AfvalEnergieCentrale in Hengelo. Het bedrijf richt zich sterk op de verduurzaming van de regio, en geeft die visie ook daadwerkelijk praktisch vorm. Ik heb daar mee mogen werken aan een CO2-afvanginstallatie, twee grote zonneparken, een Mestverwaardingsfabriek en een warmteleiding naar de Grolsch-fabriek. Stuk voor stuk projecten met een grote duurzaamheidsimpact. Concrete, tastbare resultaten, dat vind ik belangrijk. Op deze manier is het duidelijk waar je voor staat en dat je ook met elkaar succes boekt. Voor Twence heb ik 15 jaar gewerkt bij Bilfinger-Tebodin, waar ik begon als proces engineer en afscheid nam als Commercieel Directeur.

 

Samen werken aan de omgeving van de toekomst, daar kan ik mij dus goed mee identificeren en dat is ook waarom ik voor Aveco de Bondt koos. Wij staan voor een omgeving om in te leven. Het is belangrijk dat we onze wereld goed beheren en achterlaten voor de volgende generaties. Daarnaast word ik enthousiast van het ondernemende karakter van het bedrijf: proactief, dynamisch, zelf-startend. Er is een sfeer van openheid, vertrouwen en plezier, een belangrijke basis voor mijzelf.

 

Welke kansen zie je voor de branche wat betreft samenwerking?

 

We staan in Nederland voor enkele grote maatschappelijke opgaven, waarbij de complexe omgeving het steeds lastiger maakt om daadwerkelijk stappen te maken. Voor de oplossingen is er niet alleen meer kennis en expertise nodig; het is ook noodzakelijk de verschillende belangen met elkaar te verbinden. Mijn overtuiging is dat je samen altijd meer bereikt. Maak gebruik van elkaars kennis en expertise – want ook daarin is schaarste - en zorg dat de klant of het eindresultaat voorop staat, dan kun je met je collega’s en partners veel meer bereiken. En laten we samen mensen enthousiast maken voor de impact die je als ingenieur maakt op de leefomgeving – dat is veel effectiever dan hierin te concurreren.

 

Heb je een oproep voor de branche?

Al tijdens mijn studie als procestechnoloog zag ik dat de echte impact wordt gemaakt aan het begin van een project. Wij zijn er als branche verantwoordelijk voor om onze mensen en onze klanten uit te dagen om in alle ontwerpen het verbeteren van de  leefomgeving voor ogen te houden om zo de levenskwaliteit te verhogen. Dit moet net zo vanzelfsprekend zijn als een veilig ontwerp. Door onze mensen uit te dagen hierin het verschil te maken, is er mijn inziens nog veel meer mogelijk.


De ingenieursbranche heeft wat mij betreft dan ook een voorbeeldfunctie. Om de slogan “Veranderen vraagt lef” maar even te gebruiken: we moeten zelf de lat hoog leggen, en samen met onze opdrachtgevers onze leefomgeving toekomstbestendig maken.

×

Aanmelden nieuwsbrief