afbeelding voor post: Kennismaken met Louis Luitjens

Kennismaken met Louis Luitjens

10 november 2022

Louis Luitjens is commercieel directeur Noord-Nederland bij Arcadis en voorzitter van het NLingenieurs Regionetwerk Noord. Hij woont al zijn hele leven in het noorden van het land. Samen met andere ingenieursbureau maakt hij zich er hard voor dat ingenieurswerk in de noordelijke provincies ook door noordelijke partijen uitgevoerd wordt. In het regionetwerk wisselen ingenieursbureaus daarnaast ervaringen uit rondom de uitdagingen van de toekomst. Louis’ grootste uitdaging is om de verbinding te leggen tussen alle verschillende (branche)organisaties en met name de overheids-opdrachtgevers waar zij voor werken. Zijn motto is: “Loop niet weg voor de uitdagingen en neem je verantwoordelijkheid”. Maak kennis met Louis!

Even voorstellen

Mijn naam is Louis Luitjens. Geboren en getogen in het noorden van het land. Mijn eerste baan was bij de gemeente Veendam en later werd ik hoofd Openbare Werken in de toenmalige gemeente Odoorn. Dat was in een tijd dat je ook moest wonen in de gemeente waar je werkte. Inmiddels woon ik daardoor alweer ruim 30 jaar in het Drentse dorpje samen met mijn vrouw. De ‘prijs’ voor mooi wonen is wel dat je ver weg woont van het ‘centrum’ van Nederland en ook van onze twee dochters die in de Randstad wonen. Mijn studieachtergrond is HTS Weg- en waterbouw, maar daarna heb ik diverse verschillende vervolgstudies gevolgd. Zowel technische, bestuurlijke als bedrijfseconomische.

Waar werk je en in welke functie?

Na mijn eerste banen bij gemeenten werk ik sinds 1992 in de adviesbranche, waarvan de laatste 22 jaar bij Arcadis. Een groot deel daarvan was ik hoofd van een landelijke adviesgroep Stedelijke Infra en sinds een jaar of acht heb ik de positie van Commercieel directeur in Noord-Nederland. Binnen Arcadis neem ik deel aan verschillende marktsectoren, maar feitelijk zijn ze allemaal gericht op het noorden. Ik ben regelmatig betrokken bij grote tenders en raamovereenkomsten. Het accent lag een aantal jaren geleden op grotere infrastructurele projecten, maar de laatste tijd is dat verschoven naar thema’s die te maken hebben met Natuurcompensatie, Klimaatadaptatie en Energietransitie. Kortom: de uitdagingen van de toekomst.

Waarom ben je voorzitter geworden van NLIngenieurs Regionetwerk Noord?

In 2008 ontstond de behoefte in Noord-Nederland om als ingenieursbureaus samen te werken. De directe aanleiding was de te verwachten enorme hoeveelheid grote infra-gerelateerde projecten in het kader van de zogenaamde RSP-gelden (compensatie voor het niet doorgaan van de Zuiderzeelijn, die nu overigens opnieuw hoog op de politieke agenda staat onder de naam Lelylijn). Het ging toen om investeringen met een totaal van ca. 3 miljard. Als ingenieursbureaus wilden we graag het ingenieurswerk daarvoor in het noorden houden. Door samen te werken wilden we onze kansen daarop vergroten. Dat was de directe aanleiding voor het oprichten van NLingenieurs Noord, waarvan ik sinds 2018 de functie van voorzitter mag vervullen. De subtitel van ons overlegorgaan is dan ook Regionetwerk Noord. Inmiddels zijn de RSP-projecten niet meer leidend voor ons, maar bespreken we ook de uitdagingen van de toekomst die ik in mijn dagelijks werk tegenkom.

Wat wil je bereiken?

Ik werk eigenlijk mijn hele leven in het Noorden. Daar liggen mijn roots, daar heb ik het netwerk. Jaarlijks organiseer ik samen met vertegenwoordigers van Bouwend Nederland Noord en Vereniging Stadswerk een themamiddag over een actueel onderwerp. Daarnaast ben ik actief lid van VNO-NCW Noord en lid van de Economic Board Noord Nederland. Mijn grootste uitdaging is om de verbinding te leggen tussen al deze verschillende (branche)organisaties en met name de overheids-opdrachtgevers waar we voor werken. Dat ik daar een bijdrage aan mag leveren vind ik een hele eer.

×

Aanmelden nieuwsbrief