afbeelding voor post: Kennismaken met… Monique Lammens

Kennismaken met… Monique Lammens

18 oktober 2022

Jurist en milieukundige Monique Lammens is directielid van Rho adviseurs. Vanuit NLingenieurs is zij aangesteld als onafhankelijk voorzitter van de Commissie Overheidsaanbestedingen van onze koepels VNO-NCW en MKB Nederland. Monique: “Ik verwacht voldoende oog te kunnen hebben voor de belangen en ervaringen van de uiteenlopende branches die binnen VNO NCW en MKB Nederland zijn vertegenwoordigd. Ook overheidsaanbestedingen hebben een uiteenlopende scope, van adviesproducten tot fysieke werken, met elk zo hun eigen vraagstukken.” Maak kennis met Monique!

Kun je jezelf even voorstellen?

Ik ben Monique Lammens, van huis uit jurist en milieukundige. In mijn werkende leven ben ik in diverse functies altijd bezig geweest met de kwaliteit van onze fysieke leefomgeving. Een mooi en duurzaam Nederland daar zet ik mij graag voor in. Door mijn achtergrond spreek ik de taal van juristen en techneuten en dat komt goed van pas in mijn vakwereld. Ik ben (al weer) 50 jaar en woon samen met mijn man in Den Haag, dicht bij het strand en de duinen.

Waar werk je en in welke functie?

Sinds 2005 ben ik werkzaam bij Rho adviseurs, met ongeveer 150 medewerkers één van de grootste stedenbouwkundige adviesbureaus van Nederland. Rho adviseurs stelt onder meer omgevingsvisies en bestemmingsplannen op en verzorgt daarbij ook het noodzakelijke onderzoek. Daar ben ik projectleider voor gebiedsontwikkelingen met een duidelijke milieucomponent (bijvoorbeeld ontwikkelingen waarbij een milieueffectrapportage aan de orde is). De laatste jaren zit ik in de directie van Rho adviseurs. Binnen de directie houd ik mij onder meer bezig met inkoopvoorwaarden en aanbestedingen.  

Waarom heb je de functie van voorzitter op je genomen?

Mijn eerste baan was bij een koepelorganisatie (de Unie van Waterschappen), ik ken het belang en de kracht van VNO NCW en MBK Nederland dan ook goed. Ook als Rho adviseurs zijn wij actief in diverse brancheorganisaties, het is goed als bedrijven elkaar weten te vinden bijvoorbeeld op vraagstukken als overheidsaanbestedingen. Ik was uiteraard vereerd om gevraagd te zijn als voorzitter van de Commissie Overheidsaanbestedingen (COAB). Ik heb de functie op mij genomen omdat ik verwacht voldoende oog te kunnen hebben voor de belangen en ervaringen van de uiteenlopende branches die binnen VNO NCW en MKB Nederland zijn vertegenwoordigd. Ook overheidsaanbestedingen hebben een uiteenlopende scope (van adviesproducten tot fysieke werken) met elk zo hun eigen vraagstukken.

Wat wil je bereiken/wordt jouw unieke bijdrage in deze functie?

Er zijn afgelopen jaren onder meer in het kader van het Programma Beter Aanbesteden en Gids P veel afspraken gemaakt. Het is zaak dat die in de praktijk nu ook toegepast worden bij overheidsaanbestedingen. Ook komen er nog veel vraagstukken op ons af, soms onverwacht zoals het sanctiepakket naar aanleiding van de inval in Oekraïne, soms aangekondigd zoals de verdere doorwerking van duurzaamheidseisen in aanbestedingen. Als Commissie moeten we daar tijdig en adequaat op inspelen. De Commissie bestaat uit gemotiveerde en inhoudelijk zeer deskundige leden, ik zie mijn rol binnen de Commissie dan ook vooral als verbinder. Uiteraard ben ik beschikbaar om VNO-NCW ook in externe overleggen met onder andere het rijk en andere overheden te vertegenwoordigen.

×

Aanmelden nieuwsbrief