afbeelding voor post: Kennismaken met… Theodoor Höngens

Kennismaken met… Theodoor Höngens

2 december 2021

Maak kennis met het nieuwe lid van onze Verenigingsraad: Theodoor Höngens. Als directeur van M+P, natuurgenieter, hardloper en gitarist heeft hij zich toegespitst op een comfortabele geluidbeleving van woon- en werkomgevingen. In de Verenigingsraad zal hij zich inzetten voor een goed werkende rolverdeling tussen bestuur en de raad. “Je kunt van mij een kritisch opbouwende houding verwachten. Ik zal het bestuur ondersteunen met ideeën voor continue vernieuwing in de vereniging.”

Kun je jezelf even voorstellen?

Vanuit mijn woonplaats Heemstede heb ik een mooie uitvalsbasis naar de duinen, bossen met landgoederen, strand en ook de prachtige stad Haarlem. Niet alleen wandel en fiets graag in deze omgeving, je kunt me daar ook hardlopend meerdermalen per week vinden. Ik ben getrouwd en heb drie kinderen die op school zitten of studeren. Met mijn familie deel ik de passie voor sport, natuur en muziek.

In mijn jeugd speelde ik klassiek gitaar en ik heb overwogen om daar mijn werk van te maken. Totdat de studie bouwkunde aan de TUe op mijn pad kwam. Bij een kennismakingsdag bezocht ik het laboratorium voor akoestiek en was verkocht. Een mooie combinatie van muziek en de mogelijkheid om bij te dragen aan goed klinkende concertzalen en podia. En zo geschiedde. Ik doorliep de TUe en pakte alle vakken mee die met fysica en perceptie van geluid te maken hebben. Met een onderzoek naar de betrouwbaarheid van voorspellingen van de akoestiek in concertzalen met de destijds nieuwe computermodellen studeerde ik af bij de groep FAGO (fysische aspecten van de gebouwde omgeving).

Waar werk je en in welke functie?

Tijdens mijn studie is mijn relatie met M+P, het bedrijf waar ik inmiddels 26 jaar werk, begonnen. Ik maak alweer tien jaar deel uit van de directie, samen met Jan Hooghwerff en Ard Kuijpers. Ik ben verantwoordelijk voor het financiële reilen en zeilen en HRM en voor de marktgebieden bouw en omgeving. Omdat we de directietaken hebben verdeeld, besteden we een belangrijk deel van onze tijd aan het uitvoeren van onderzoeks- en adviesprojecten. Mijn focus daarin ligt op planontwikkeling in milieubelaste gebieden en akoestiek van open kantoren, beide met als doel een prettige woon- en werkomgeving voor de eindgebruiker. Naast mijn werk bij M+P ben ik redacteur bij het tijdschrift Geluid en voorzitter van de Stichting Kennisoverdracht Bouwfysica.

Waarom heb je deze functie van Verenigingsraadlid op je genomen?

Mijn betrokkenheid bij NLingenieurs gaat al ver terug, naar de tijd van de ONRI (de voormalige naam van NLingenieurs). Ik vind dat als je lid bent van een vereniging je je ook actief moet inzetten. Ik heb in diverse commissies en groepen meegedraaid, waaronder het expertnetwerk Akoestiek en Bouwfysica & Brandveiligheid en de sollicitatiecommissie voor de huidige bestuursvoorzitter. Een plek in de Verenigingsraad is voor mij een mooie kans om het besturen van een andere kant te bezien en daarvan te leren. Daarbij komt dat ik mijn ervaring zowel uit mijn werk als uit diverse bestuursfuncties voor de vereniging kan inzetten.

Wat wil je bereiken/wordt jouw unieke bijdrage in deze functie?

De functie van de Verenigingsraad verandert door de nieuwe Wet bestuur en toezicht rechtspersonen. De raad krijgt een formele toezichthoudende rol. Ik zal mij inzetten voor de transitie en voor een goed werkende rolverdeling tussen bestuur en de raad. Verder kan men van mij een kritisch opbouwende houding verwachten en zal ik het bestuur ondersteunen met ideeën voor continue vernieuwing in de vereniging.

×

Aanmelden nieuwsbrief